waar fietsen

Ik wil een dagje fietsen. Maar waar??waar fietsenJe kent het wel. Het gevoel van: “ik heb zin om aankomend weekend een dagje te fietsen, maar waar ga ik in hemelsnaam naar toe?” Het gepeins duurt even en je besluit om weer het geijkte rondje te fietsen. Zonde! In dit bericht leggen we uit wat je kunt doen om je goed voor te bereiden op een dagje fietsen. Waar ga je heen? Wat is er in de omgeving te zien? Hoe is het terrein? Is er wel wat te doen? Lees dit bericht en kom er achter hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waar Fietsen? 1)     Waar ga ik fietsen?

Je kunt tegenwoordig via fietsknooppunten in heel Nederland, heel Vlaanderen en zelfs een deel van Duitsland fietsen. Dit is een enorm aanbod. Om te bepalen waar je wilt gaan fietsen kun je een aantal richtlijnen aanhouden:

–        Hoeveel reistijd wil je kwijt zijn?

Een beetje een open deur, maar wel belangrijk. Het spreekt voor zich dat als je in Amsterdam woont en in Belgisch Limburg wilt gaan fietsen je een aardige autorit moet maken om daar te komen. Dan begint de fietsrit pas. Daarnaast is het bezit van een auto met trekhaak en fietsendrager nodig.

Het hangt ook helemaal van je gevoel af of je bijvoorbeeld in eigen land wilt blijven of de grens over wilt steken. Als Nederlander is fietsen in België bijvoorbeeld een unieke ervaring. Het landschap is heel anders, je komt in contact met de Belgische gebruiken en geneugten. Het lijkt wel een minivakantie. In Duitsland idem dito. Het fietsknooppunten netwerk is om en nabij de grens gelegen. Het fietsen in een grensgebied is heel mooi en geeft een prachtig beeld van beide landen met alle facetten.

–        Welke regio wil ik fietsen?

Je hebt het land gekozen waar je wilt fietsen. Nu kun je een keuze gaan maken voor een fietsgebied of fietsregio. Wat heeft een streek te bieden? Waarom moet ik nu juist daar zijn? Het is lastig om daar iets algemeens over te zeggen. Iedereen heeft andere interesses en een andere smaak. Wat wel een goede richtlijn is, is om te bepalen over het landschap vlak of glooiend mag zijn. Nederlands Limburg bijvoorbeeld is heuvelachtig, net als stukjes Utrechtse heuvelrug. Zeeland daarentegen is behoorlijk vlak. Evenals de noordelijke provincies van Nederland. België is over het algemeen heuvelachtig.

Als hulpmiddel heeft Fietsknooppunten.eu voor de bekendste fietsgebieden een uittreksel gemaakt van het landschap. Kijk boven in de menubalk bij “Informatie over de fietsgebieden”. Je kunt je daar oriënteren op een te kiezen fietsgebied. Bijvoorbeeld heuvelachtig, bosrijk of veel steden en cultuur.

–        Welke activiteiten zijn er te doen in het fietsgebied?

Sommige fietsgebieden zijn vooral mooi en andere fietsgebieden zijn vooral leuk of een combinatie van beide. Als je behoefte hebt aan een activiteit of een bezienswaardigheid tijdens de fietstocht is het goed om je hier op te oriënteren in een fietsgebied. Dit kan zijn een museum, een toeristische bezienswaardigheid of een folkloristisch feest. Dit kan je fietstocht net even leuker maken dan alleen genieten van de omgeving. Een leuk voorbeeld is het Zeeuws Museum in de Abdij in Middelburg. De Abdij ligt op een zeer gezellig plein midden in Middelburg. Deze ligt nagenoeg op het fietsknooppunten netwerk. Wel zo leuk om even te bezoeken.

Fietsknooppunten.eu heeft per provincie een link naar de lokale VVV waar de activiteiten steeds actueel zijn bijgewerkt. Kijk boven in de menubalk bij “Uitagenda”.

Waar Fietsen? 2)     Plan je fietsknooppunten route

Als je een fietsregio hebt gevonden welke helemaal aan alle eisen voldoet, kan je beginnen met het plannen van de fietsroute. Het fietsknooppunten netwerk is daar geknipt voor. Het makkelijkst is om één van de gratis fietsrouteplanners te raadplegen van Falk, De Fietsersbond of de VVV voor Nederland. In België is de planner van Fietsnet.be geschikt. Kijk ook in de menubalk voor de verschillende links (onderaan in de artikelen) naar de fietsrouteplanners.  Je klikt hier de fietsknooppunten aan welke je wilt fietsen. Zo maak je de fietsroute net zo lang als je zelf wilt.

Je kunt bij het uitstippelen rekening houden met de activiteiten en bezienswaardigheden welke je wilt bekijken in het fietsgebied.

Voila! Je ideale dagje fietsen is klaar.

Waar Fietsen? 3) Neem voor de zekerheid een regiokaart mee

Wij raden altijd aan om toch een fietskaart met fietsknooppunten van de omgeving of een gps toestel met de fietsknooppunten mee te nemen. Je kunt dan de fietsroute aanpassen tijdens het fietsen. Misschien langer, misschien korter of je wilt toch nog een bezienswaardigheid inlassen. Je kunt dan in ieder geval nooit de weg kwijt raken.

Reageer op dit artikel