Test: 10 elektrische fietsen

Test: 10 elektrische fietsenDe ANWB testte 10 elektrische fietsen. Vier jaar na de eerste test blijkt dat de e-bikes verbluffend veel beter zijn geworden. En dan hoeft u niet eens de duurste aan te schaffen. In deze testcategorie van € 1.500,- tot € 1.800,- zijn ze alle tien goed.

Verbeterd

Ten opzichte van de eerste test in 2008 is vooral de actieradius van e-bikes verbeterd. In 2008 lag het gemiddelde op 37,5 kilometer, inmiddels is dit 57 kilometer.

Conclusie

De winnaar is de Trek T80+, maar hij wordt op de voet gevolgd door de andere negen fietsen uit de test. In de laagste prijscategorie (vanaf € 1.450) koopt u dus al een prima elektrische fiets. Zelfs wanneer de trapondersteuning bij een lege accu wegvalt, is er met vrijwel alle e-bikes nog goed te fietsen. Het opladen blijft echter een langdurige kwestie, de gebruiksaanwijzingen schieten tekort en van de meeste testfietsen waren de remmen slecht afgesteld. Bij de helft van de fietsen zat de voorrem rechts in plaats van links en dat is in strijd met Europese richtlijnen. Gelukkig kan de fietsenmaker zoiets eenvoudig rechtzetten.

Download hier de hele test.

Fietswegenwacht

Sinds begin van dit jaar kunt u de Wegenwacht bellen wanneer u pech krijgt met een elektrische fiets. Ook in uw woonplaats, maar alleen wanneer u onderweg bent. Mocht de reparatie niet lukken dan brengt de Wegenwacht u naar uw bestemming. Voor € 32,- per jaar schieten de Gele Helden te hulp. Deze pechservice is alleen voor ANWB-leden.

Welke e-bike past bij mij?

Er zijn vier zaken waarop u moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets:

  1. Past de geschatte actieradius en oplaadtijd bij hoe u de e-bike wilt gebruiken?
  2. Is de accu afneembaar?
  3. Past de framemaat bij mijn lichaamslengte?
  4. Bij de meeste elektrische fietsen is het verwisselen van een band een ingewikkelde klus. Als u niet technisch bent, kunt u dit beter door de fietsenmaker laten doen.

Bron: Anwb.nl