Smart lanceert in 2012 ook een elektrische fiets

Smart lanceert in 2012 ook een elektrische fietsNa een elektrische Smart is Daimler ook van plan om toe te treden tot de markt van de elektrische fietsen. Volgens Smart moet de eBike op de markt komen in de eerste helft van 2012. Samen met de Smart Fortwo Electric Drive moet het ‘een urban concept van nieuwe mobiliteit’ vormen. De elektrische fiets werd ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met e-bike fabrikant GRACE in de buurt van Berlijn.

CEO Dr. Annette Winkler: “De smart eBike is een echte smart, maar dan op twee wielen. Het is niet alleen een goed ontworpen fiets die bewonderende blikken zal aantrekken in de stad, maar hij is ook erg praktisch. Bovendien is het nog gemakkelijker om een parkeerplaats te vinden door de smart fortwo buiten de stad te parkeren en dan verder te rijden met de fiets “.

Groeiende markt
Volgens de Duitse tweewielerindustrie steeg het aantal verkochte tweewielers met trapondersteuning van 70.000 in 2007 tot 200.000 in 2010. Tegen 2018 verwacht men een aandeel van deze fietsen dat 15 procent hoger ligt. In heel Europa steeg het aantal e-bikes van 200.000 in 2007 naar 500.000 in 2009 en 700.000 in 2010

Annette Winkler: “Voor het ontwerp hebben we de jaren ervaringen van elektrische fietsers verzameld. De eBike is daarvan het resultaat en vult de smart fortwo zeer goed te aan. We hebben geluisterd naar wat mensen verwachten van een perfecte stadsfiets en kwamen toen met een aantal nuttige toepassingen zoals een geïntegreerde USB-poort voor smartphones of energierecuperatie tijdens het remmen.”

Uitneembare batterij
Voor het gebruiksgemak is er gekozen voor een naafaandrijving, waardoor er geen kans is op vuile kleren bij het optillen van de fiets. Zodra de bestuurder begint te trappen, slaat de 250 watt BionX-motor aan die fietser een duwtje in de rug geeft. Zelf heeft de fiets drie versnellingen. Naargelang het gewenste vermogen, heeft de batterij een autonomie van 100 kilometer. Die uitneembare batterij kan worden opgeladen aan een normaal stopcontact of tijdens het rijden.

USB-aansluiting
Ebike-smartphone

Doordat de eBike standaard over een USB-interface beschikt, is het ook mogelijk om diverse mobiele apparaten aan te sluiten met behulp van een flexibele houder. Er zijn zelfs plannen om een speciale iPhone app te ontwikkelen die in realtime kan worden gebruikt om informatie op te vragen over de batterijstatus of te gebruiken als telefoon via een Bluetooth-headset. Verder wordt er nog gewerkt aan een bagagedrager en andere opbergmogelijkheden zodat het ook mogelijk is enkele zaken mee te nemen.

Verwacht wordt dat de lanceringsprijs € 2.900 zal bedragen.

Bron: Smart