Rivierenland en de BetuweInformatie over fietsgebied Rivierenland en de Betuwe

Rivierenland is een streek in het zuidwestelijk deel van de Nederlandse provincie Gelderland die bestaat uit drie gebieden: de Tielerwaard (Betuwe), de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. In rivierenland herkent u veel van het oude oerlandschap. Het is een dynamisch landschap dat, door de wisselende waterstanden, erg divers is. In het verleden waren langs de rivieren ooibossen te vinden met een weelde aan diverse planten.  Door deze variëteit aan vegetatie was er ook een veelheid aan diersoorten te vinden zoals Elanden, Herten en Wilde Paarden. De rivieren zijn lang zo wil niet meer omdat deze zijn getemd door de mens met dijken. Wat gebleven is, zijn de verrassende mooie natuurgebieden. De uiterwaarden van de rivieren zijn nu, geholpen door natuurontwikkelingsprojecten, nog steeds een schitterend stukje Nederland waar de natuur haar gang kan gaan.

De Betuwe kent u vast vanwege de fruitteelt. Met name de vele boomgaarden en het jaarlijkse Fruitcorso (2de weekend September) in Tiel zijn het bewijs dat de Betuwe de fruittuin van Nederland genoemd mag worden. In het voorjaar is de Betuwe het mooist, dan staan alle bomen in bloei en is het landschap een palet van roze en wit.

 

De Bommelerwaard kunt u het beste fietsend verkennen. Het landschap is afwisselend met dijken en uiterwaarden, kastelen, landgoederen en pittoreske dorpjes.  Het gebied is omsloten door de rivieren de Maas en de Waal. Fietsend langs de dijken heeft u steeds prachtig zicht op de uiterwaarden en het water. Een bezoek aan dorpjes al Brakel, Zuilichem en Nederhemert zijn absoluut de moeite waard. Ook de kastelen Loevestein en Ammersoyen zijn een culturele aanrader in de Bommelerwaard.

Boudewijn de Groot wist het al; Het Land van Maas en Waal is het waard om bezongen te worden. Het gebied ligt ook letterlijk tussen de Maas en de Waal. Overal vind je het bewijs van de rivieren die na overstromingen en dijkdoorbraken hun sporen hebben achtergelaten. Op de fiets ervaar je het verleden en de strijd tegen het water dat de mens met de bouw van dijken heeft beslecht.

Om een bijbehorende fietskaart te bestellen klikt u hier .