Ode aan de aardappelWat heeft een organisatie als Greenpeace met de aardappel te maken? Meer dan je denkt. Een van de pijlers van de organisatie is duurzame landbouw. Om dit onder de aandacht te brengen startten Greenpeace en Biologica twee jaar geleden met het Pieperpad, een fietsroute door Nederland langs boerderijen die op biologische wijze aardappels telen. Om iedereen te laten proeven hoé lekker deze milieuvriendelijke aardappels zijn en om hun tweejarig jubileum te vieren werd vorige week op het Museumplein de grootste biologische stamppot bereid die gratis werd aangeboden.

Onder de rook van het Van Gogh Museum, waar het beroemdste schilderij van Vincent van Gogh ‘De Aardappeleters’ hangt, was een mobiele keuken opgesteld waar koks van Artcuisine de hele middag bezig waren om honderd kilo biologische boerenkool stamppot te maken.

Herman van Bekkem is campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace. Samen met Biologica, de organisatie die zich inzet voor biologische landbouw en voeding, organiseerde hij dit gratis eetfestijn voor zo’n 400 mensen op het Museumplein.

Hij legt uit hoe dit ontstaan is. ‘Bij Greenpeace zijn we al een tijd bezig met een campagne tegen genetische manipulatie in onze voeding en dan met name bij de aardappel. We willen mensen op een positieve manier laten zien dat er ook een andere weg is; de duurzame landbouw, zonder het gebruik van gif, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie.’

Om dit idee te promoten ontwikkelde Greenpeace in samenwerking met de ANWB en Biologica het Pieperpad. Van Bekkem: ‘We hebben een route uitgestippeld van 1000 kilometer lang waarbij deelnemers van pieper naar pieper fietsen. Deze loopt van Noord Friesland naar Zuid Zeeland langs 35 biologische boerderijen die bewust hun groenten telen. Fietsers kunnen de hele route nemen of een klein deel. Dat mogen ze zelf bepalen. In het boekje Pieperpad staat de hele route beschreven en allerlei leuke weetjes en bezienswaardigheden in de buurt. Het boekje kost 9,50 euro en is te koop bij de ANWB of te bestellen via http://www.pieperpad.nl. Het beste is om in de zomer te gaan. Behalve dat het mooi weer is, wordt dan ook de aardappel geoogst.’

Deze grootste biologische stamppot is dan ook een ode aan de pieper. Met deze honderd procent biologische en vegetarische stamppot wil Greenpeace laten zien dat biologisch niet alleen lekker is maar ook heel goed voor natuur en milieu. ‘Als we één dag per week minder vlees zouden eten, levert dat bijvoorbeeld net zoveel op als dat we één miljoen auto’s van de weg halen. Daarnaast is het ook goed voor de gezondheid’, aldus de initiator.

De aanwezigen op het Museumplein lieten zich de boerenkool stamppot met jus en champignons in ieder geval lekker smaken. Zo goed zelfs dat alle honderd kilo stamppot schoon op ging.