Nederland Europees koploper in verkoop e-bikesNederland Europees koploper in verkoop e-bikes

De verkoop van fietsen in de EU is in 2013 gestabiliseerd op een niveau van bijna 20 miljoen eenheden, zo blijkt uit Mobiliteit in Cijfers Tweewielers 2014/2015, een gezamenlijke uitgave van RAI Vereniging en BOVAG. Het aandeel e-bikes op dit totaal bedraagt ongeveer 900.000 exemplaren. De verschillen per land zijn echter groot. Zo staat Duitsland in absolute aantallen verkochte elektrische fietsen weliswaar bovenaan, maar afgezet tegenover het totale marktvolume komt het aandeel van de e-bike in Duitsland niet hoger dan 1 op de 10 verkochte fietsen. In Nederland ligt die verhouding twee maal zo hoog en is 20 procent van alle aangeschafte fietsen een e-bike.

Sterk daarbij in opkomst is de elektrische fiets met extra krachtige trapondersteuning (‘speed pedelec’). Tijdens de komende Nationale (E-)Bike Testdagen / FietsVAK dag wordt dan ook niet toevallig voor het eerst de Speed E-Bike van het Jaar verkozen, als uitbreiding op de al bestaande verkiezingen E-bike en Fiets van het Jaar. Ook worden dan de belangrijkste innovaties op fietsgebied onderscheiden met een Fiets Innovatie Award.

In ons land worden jaarlijks ruim 1 miljoen nieuwe fietsen aangeschaft, waarmee Nederland op de Europese verkoopranglijst een zevende plaats inneemt.

Bron: Fietsplatform.nlĀ en RAI Vereniging

Reageer op dit artikel