Meer attentie cultuurhistorie Drenthe

Meer attentie cultuurhistorie DrentheMeer attentie cultuurhistorie Drenthe

MIDDEN-DRENTHE – Onlangs hebben ondernemers en afgevaardigden van de Toeristische Informatie Punten (TIP) gesproken over verbetering van het toeristisch aanbod en promotie van Zuidwest Drenthe. De bijeenkomst was een onderdeel van het meerjaren project ‘Bestemming Zuidwest Drenthe’ dat gericht is op versterking van de toeristische sector.  Op de bijeenkomst werd duidelijk dat het toeristisch imago van Zuidwest Drenthe meer moet bevatten dan rust, ruimte en groen om onderscheidend te zijn van concurrerende gebieden in bijvoorbeeld Gelderland en Overijssel.

Daarom zijn met een aantal kenners van het gebied de unieke karaktereigenschappen van Zuidwest Drenthe opgetekend. Het belangrijkste kenmerk is dat het gebied een overgang is van laag Nederland naar het Drents Plateau. Deze overgang verrijkt zowel natuur als cultuur. Zo hebben op het plateau kleine boeren duizenden jaren geleden de hoge gronden bewerkt, is er recht gesproken en zijn er landgoederen op de rand gesticht. Later zijn vanaf het plateau het laagveen tot rijke graslanden ontgonnen, die nu worden beweidt vanuit de monumentale boerderijen in de wegdorpen. De handel vanuit Meppel en later ook Hoogeveen, en de ligging ten opzichte van de Randstad heeft er voor gezorgd dat westerse invloeden hier voelbaar zijn en zich langzaam mengen met het oude Drenthe.

Deze processen zijn duidelijk zichtbaar in het huidige landschap en vormen de ingrediënten van het regioprofiel van Zuidwest Drenthe. Door dit profiel meer uit dragen, kan het gebied zich onderscheiden.
Ook kan de regio zo profiteren van het feit dat bezoekers meer tijd doorbrengen en geld uitgeven in gebieden waarvan ze de ontstaanswijze van de cultuur(historie), natuur en landschap kennen.

Het is de bedoeling dat ondernemers, TIP kantoren en ook Marketing Drenthe het regioprofiel gebruiken voor promotiecampagnes en ontwikkeling van nieuwe toeristische routes, foldermateriaal en arrangementen.
Daarom hebben de circa 100 aanwezigen op de bijeenkomst aan de hand van het regioprofiel gebrainstormd over nieuwe producten en ook bruikbaarheid van bestaande voorzieningen. Hierbij is rekening gehouden met behoeften van bezoekers en consumententrends zoals de hang naar beleving en meer comfort.
De brainstorm heeft vele nieuwe ideeën opgeleverd zoals een kleurrijke belevenissenkaart en gratis ansichtkaarten met daarop hoogtepunten van het regioprofiel in beeld. Of themaroutes aan de hand van het regioprofiel op basis van het netwerk van fietsknooppunten. Een aantal kansrijke ideeën wordt dit jaar nog uitgevoerd binnen het project.

Bron: De krant van Midden Drenthe

Reageer op dit artikel