Handleiding ketting schoonmakenNiet het leukste klusje, maar wel erg belangrijk: regelmatig de ketting schoonmaken en invetten.

Derailleur

In deze post vindt u tips om de ketting van uw fiets eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Het schoonmaken en onderhouden van de fietsketting is erg belangrijk. Het bepaalt bijvoorbeeld of het versnellingssysteem accuraat schakelt en verlengt ook levensduur van de fietsketting en tandwielen. Toerfietsen met een gesloten kettingkast met of zonder naafversnelling hebben minder last van het vuil worden van de ketting. Fietsen met een open kettingsysteem of derailleur hebben juist veel last van het vuil worden van de ketting. Een open derailleursysteem is een magneet voor zand en vuiligheid. Door het vet en olie op de ketting plakt vuiligheid eenvoudig aan de ketting vast. Het advies om regelmatig de ketting te reinigen is ook eigenlijk gericht aan de eigenaren met een derailleursysteem.

 

 

 

Ketting schoonmaken

Je kunt de ketting op twee manieren reinigen. Je kunt de ketting compleet demonteren en daarna reinigen of je kunt de ketting reinigen terwijl deze op de fiets blijft zitten. Voor dit laatste gebruik je een speciale kettingreinigingsset. Verder hierover meer.

Ketting reinigen door demontage

Wanneer je de ketting compleet wilt demonteren en reinigen heb je de volgende hulpmiddelen nodig:
– een bakje
– een flesje kettingreiniger
– een borsteltje / een speciaal kettingreinigsborsteltje (te koop bij de vakhandel)
– een doek
– in sommige gevallen een kettingpons.
 

Kettingpons

Stap 1

Als eerste haal je de ketting los. Dit doe je door de sluitschakel uit elkaar te halen. De meeste kettingen hebben 1 zo’n schakel die je met een tangetje of een kleine schroevendraaier los kunt halen. De ketting valt dan in twee delen. Je kunt deze nu van de fiets verwijderen. Als de ketting geen sluitschakel heeft heb je een kettingpons nodig. Met een kettingpons druk je een pinnetje uit een willekeurige schakel. Hierdoor valt de ketting ook in twee delen en kan je deze van de fiets verwijderen. Na het schoonmaken van de ketting druk je het pinnetje ook weer op dezelfde manier terug om de ketting te monteren.
 
Stap 2
Doe de kettingreiniger in het bakje. Leg de ketting erin. Je kunt de ketting een tijdje laten weken als deze erg vuil is. Borstel de vuiligheid er zo goed mogelijk af. Als je tevreden bent met het resultaat haal je de ketting uit het bakje en droog hem goed af met een droge doek. Je kunt de tandwielcassette ook op deze manier reinigen. Het verwijderen van de tandwielcassette vereist wel speciaal gereedschap. Je kunt als alternatief het vuil zo goed mogelijk met een borsteltje tussen de tandwielen vandaan borstelen terwijl de cassette nog op de fiets zit. Je kunt er beter bij als de ketting van de fiets is verwijderd.
 
Stap 3
Monteer de ketting op de fiets. Je bent nu nog niet klaar ook al is de ketting nu mooi schoon. Zonder kettingolie zal de ketting extra snel slijten en zal het schakelen minder soepel gaan. Zorg dus dat je deze laatste stap, het oliën van de ketting, dus zorgvuldig doet. Laat de kettingolie op de ketting druppelen terwijl je de ketting rond laat draaien. Schakel door verschillende versnellingen om de kettingolie goed te verspreiden over de cassette. Verwijder de overtollige kettingolie met een doek. Meer olie smeert niet beter en trekt alleen maar vuil aan. Gebruik ook geen ander type olie dan kettingolie of teflonolie. Deze typen olie zijn zo gemaakt dat ze beperkt vuil aantrekken.

Reinigen met een kettingreinigingsset

Kettingreinigingsset

De ketting schoonmaken met een kettingreinigingsset is een stuk eenvoudiger dan de eerstgenoemde methode. Met de kettingreinigingsset hoeft de ketting helemaal niet van de fiets gedemonteerd te worden. Een kettingreinigingsset is eigenlijk een reservoir welke je om de ketting monteert en vult met kettingreinigingsvloeistof. Door de ketting door de reinigingsset heen te laten draaien wordt deze gereinigd en het vuil wordt in het reservoir opgevangen. Weinig werk en geen vieze handen. De ketting na het reinigen vervolgens goed insmeren met kettingolie om deze soepel te houden en te beschermen tegen de elementen.

 

! Tip: Rijd nooit met een zogenaamd gekruist verzet. Hierbij staat de ketting voor op het grootste blad en achter op het kleinste tandwiel of voor op het kleinste blad en achter op het grootste tandwiel. Dit zorgt voor extra slijtage van de ketting. Bij een fiets met naafversnelling heb je hier geen last van uiteraard.

! Tip: Als je de tandwielcassette vervangt, vervang dan ook de ketting. Doe je dit niet dan zal de ketting overslaan (doortrappen) op de nieuwe cassette.

! Tip: Maak er een gewoonte van om na elke fietstocht de ketting te ontdoen van zand en modder. Dit kan bijvoorbeeld met een doek of borstel. Hierdoor slijt de ketting minder snel. Bij een gesloten kettingkast is dit niet nodig uiteraard.

! Tip: Bij een open kettingsysteem of derailleursysteem kan je broek behoorlijk vies worden als deze langs de ketting schuurt tijdens het fietsen. Hier bestaan speciale broekklemmen voor. Deze klem doe je om je broek aan de kant van de ketting en deze zorgt ervoor dat je broek niet langs de ketting schuurt. De broekklemmen worden altijd in een set van twee geleverd. Je hebt er maar een nodig dus je hebt een reserveklem of iemand anders kan de andere broekklem gebruiken.

! Tip: Besluit je je fietsketting grondig te gaan reinigen, smeer je handen vooraf in met wat vaseline. Naderhand heb je hier veel profijt van omdat je je handen veel makkelijker schoon wast dan zonder de vaseline.

Succes met de werkzaamheden!