Informatie over Stadsregio Arnhem NijmegenStadsregio Arnhem Nijmegen (Gelderland)

Het stedelijk gebied Arnhem Nijmegen is een samenwerkingsverband tussen 20 gemeenten om zo het gebied op alle vlakken te versterken. De steden Arnhem en Nijmegen kennen een rijk verleden, denk aan de slag bij Arnhem tijdens Operation Market Garden gedurende de tweede wereldoorlog. De stad Nijmegen zou zelfs al 2000 jaar oud zijn. De steden leunen niet alleen op hun verleden, het zijn steden die een belangrijke handelsfunctie hebben vanwege hun centrale ligging. Daarnaast zijn het bijzonder groene steden door de aanwezigheid van de vele grote parken. Arnhem is in 2009 nog uitgeroepen tot groenste stad van Europa. Voor de fietser is het de moeite waard om deze steden te bezoeken, maar de natuur is nog meer de moeite waard… De omgeving Arnhem Nijmegen kent verschillende groengebieden wat het landschap een grootse variatie geeft; De Gelderse Poort en De Betuwe.

De Gelderse Poort

arnhemnijmegen1De Gelderse poort is een van de 20 ‘nationale landschappen’ welke Nederland rijk is. Deze benoemingen worden gedaan door het ministerie van VROM. De aanduiding betekent dat De Gelderse Poort een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie herbergt. Het verschil met een Nationaal Park is dat er in een Nationaal Landschap ook ruimte is voor bewoning, landbouw en kleinschalige bedrijvigheid. De naam ‘Gelderse Poort’ komt van het feit dat de Rijn zich op deze plek door een stuwwal uit de ijstijd heen werkt en zich splitst.

Het ‘rivierenlandschap’ laat verschillende prachtige elementen zien, van stuwwallen en rietmoerassen tot ooibossen en graslanden. Verder stroomafwaarts bevindt zich De Betuwe, bekend van de vele fruit boomgaarden. Een erg mooi gebied tussen Maas en Waal welke het best op de fiets te bewonderen is.

Om een bijbehorende fietskaart te bestellen klikt u hier .