Informatie over Zuid LimburgFietsgebied Zuid Limburg

Als u van fietsen in heuvelachtig landschap houdt, dan is Zuid Limburg de plaats waar u moet zijn. In Zuid Limburg ligt een van de 20 Nationale Landschappen welke Nederland rijk is. Het landschap van Zuid Limburg is een rivierterassen landschap. Door het landschap heen zijn diep ingesneden dalen ontstaan. U vindt er verschillende bronbeekjes welke uiteindelijk aansluiting vinden met de Geul, De Gulp en De Maas. Het relatief heuvelachtige landschap laat een grote afwisseling zien tussen de weidse plateaus en de besloten dalen. Ook typisch voor Zuid-Limburg is de leemsoort löss die tijdens de IJstijd door de wind hier werd afgezet. In het verleden werd in de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Noord-Limburg, turf gestoken. De laatste restanten van dit veengebied zijn nu een natuurreservaat: de Groote Peel.

Onder meer Maastricht en Valkenburg zijn bekende trekpleisters. Maastricht is gelegen aan weerszijden van de rivier de Maas. De stad heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de Keltische tijd, voor het begin van de huidige jaartelling. De geschiedenis weerspiegelt zich in het historische stadscentrum met verschillende Romaanse en andere stijlkerken en de vele pleinen. Het bekendste plein is het Vrijthof, gelegen nabij de Servaaskerk, die vernoemd is naar de heilige Servatius, de beschermheilige van het vanouds katholieke Maastricht. Tegenwoordig heeft Maastricht vooral het imago van een bourgondische stad, waar het goed winkelen en recreëren is. Er komen dan ook veel toeristen. Valkenburg is met name bekend om zijn onderaardse mergelgrotten, de Romeinse Catacomben en een lange lijst van rijksmonumenten.

U heeft verder tal van andere bezienswaardigheden om uit te kiezen. Bijvoorbeeld de orchideeënweiden in het Gerendal, de bronbeekjes met vuursalamanders in het Bunderbos en kastelen, kloosters en watermolens in het Geuldal. Natuurlijk mogen de Middeleeuws aandoende carré- en vakwerkboerderijen in de talrijke gehuchten en dorpen niet in het lijstje ontbreken.

Klik hier om bijbehorende fietskaart te bestellen.

Foto: vvv zuid Limburg