Informatie over De PeelDe Peel (Brabant)

De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. Het strekte zich ongeveer uit van Weert in het zuiden tot Grave in het noorden. Eeuwenlang vormde het een rijksgrens. Nu vormt natuurgebied De Grote Peel een aaneengesloten, autovrij, natuurgebied met een enorme rijkdom aan vogelfietsen in de Peelsoorten. Het natuurgebied omvat ongeveer 1400 hectare en is bij uitstek geschikt om per fiets te verkennen. (Let wel: het natuurgebied zelf is niet toegankelijk met de fiets, u kunt rondom het gebied uiteraard fietsen, en wellicht te voet het park bezoeken.)

De ‘littekens’ van de turfwinning geven het gebied niet alleen een historische dimensie, ze hebben ook variatie toegevoegd aan het landschap dat bestaat uit water, moeras, heide en kleine stukjes bos. De grote waterplassen, de kleine veenputjes, de peelbanen en de peelvaarten vormen samen de zichtbare geschiedenis van de turfwinning. Natuur en cultuurerfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in Nationaal Park De Groote Peel.fietsen in de Peel

Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aangesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. Deze bijzondere natuur kent uiteraard ook een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Behalve talrijke algemene planten, ook specifieke hoogveenplanten zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Bijzondere broedvogels zijn de geoorde fuut, nachtzwaluw en roerdomp. Maar ook zeldzame vlinders en libellen zoals het spiegeldikkopje en de venwitsnuitlibel leven er.

Klik hier om bijbehorende fietskaart te bestellen.