Informatie over de Drentse HondsrugDe Drentse Hondsrug en Hunzevallei

Ruwweg ziet de provincie Drenthe er uit als een omgekeerd bord; het midden is relatief hoog en de randen liggen lager. Met uitzondering van de Hondsrug gaat het om een hoogteverschil van slechts enkele meters. Toch is er een duidelijk verschil in landschap, geschiedenis en bevolking tussen de twee delen.

Hunebedden, veenkoloniën en natte bossen: de Hondsrug en Hunzevallei vormen een contrastrijk, zeer gevarieerd landschap met veel planten diersoorten. Opvallend en bijzonder zijn de rivierduinen in het midden van het natte beekdallandschap van de Hunzevallei. Het riviertje de Hunze doorklieft deze streek die prima te verkennen is via verschillende kano-, fiets- en wandelroutes. De naastgelegen zandrug ‘de Hondsrug’ strekt zich uit van Zuidoost Drenthe tot de stad Groningen en is onderdeel van een heel comlex aan zandruggen.

Duizenden jaren geleden vestigden zich hier de eerste mensen. De vele hunebedden die je nog aantreft zijn daar nog het bewijs van. In het Hunebedcentrum in Borger maak je op een bijzondere manier kennis met deze prehistorie. De regio kenmerkt zich door typisch Drentse dorpjes met gezellige terrasjes. Culinair is er veel te ontdekken, zeker omdat het gebied veel restaurants herbergt die gebruik maken van producten uit de eigen regio. Ook komt hier het bekende mineraalwater ‘AnLéau’ vandaan.

Klik hier om bijbehorende fietskaart te bestellen.

Bron: Drenthe.nl