Hoe moet je een e-bike accu onderhouden?


Ruim kwart e-bikebezitters ondervindt problemen met accu

17 november 2015 – Ruim een kwart van de 20.000 e-bikebezitters uit het Radar Testpanel heeft weleens problemen ondervonden met de accu van de elektrische fiets. Bij bijna 40 procent van hen was dat al binnen één jaar na aanschaf.

Dat meldt televisieprogramma Radar maandag.

Ruim 20% van de e-bikebezitters is niet geheel tevreden over de aangeschafte elektrische fiets. De meeste ontevredenheid gaat over de accu van de fiets. Problemen met de actieradius, het aantal kilometer waarmee men met een opgeladen accu zou moeten kunnen fietsen, zijn veruit het meest voorkomend.

Duurtesten met e-bikes

De ANWB voert sinds 2005 duurtesten uit met e-bikes, daarbij worden de fietsen vrijwel dagelijks ingezet. Uit praktijkervaringen blijkt dat wanneer je de e-bike met grote regelmaat gebruikt de problemen met de accu te verwaarlozen zijn. Problemen met de actieradius zijn terug te voeren op de ondersteuningsstand je fietst. De meeste gebruikers kiezen vrijwel altijd voor een hoge mate van ondersteuning, terwijl de fabrieksopgave altijd gebaseerd is op gebruik in de minst krachtige ondersteuningsstand onder ideale omstandigheden.       

Hoe onderhoud je de accu het best?

Het is erg belangrijk om je accu goed te onderhouden. Door dit zorgvuldig te doen kun je veel problemen met de accu besparen. De belangrijkste tips volgens de ANWB Fietsspecialist zijn;

• Het is zeer verstandig om de e-bike regelmatig te gebruiken, het proces van ontladen en laden houdt de accu in zeer goede conditie, waardoor hij jarenlang meegaat. Ga dus bij goed weer ook in de winter regelmatig ‘een blokje om’.
• Iedere accu is gevoelig voor lage temperaturen, bewaar de accu indien mogelijk in de wintertijd gewoon in huis.
• Is de accu leeg, dan direct bijladen. Een diepte ontlading kan grote schade tot gevolg hebben en maakt de accu onbruikbaar.

Wat zijn jouw ervaringen met de accu?

Wij zijn benieuwd, hoe doet jouw accu het? Heb jij geen last van problemen of juist wel? Of heb jij juist een tip om langer van je accu te kunnen genieten? Vertel het ons en andere elektrische fietsers in een reactie hieronder.

Bronnen: nu.nl en ANWB

2 reacties op “Hoe moet je een e-bike accu onderhouden?”

  1. Rob Veldhuis schreef:

    Ik heb een Dutch id fiets en geen problemen met de accu, rijd deze wel altijd leeg en dan weer volladen, dus niet voor de helft leegrijden en dan weer opladen dat is niet goed voor de accu.
    Veel rij plezier. GR. Rob.V.

  2. pim schreef:

    Je hebt helemaal gelijk dat een accu goed onderhouden moet worden. Dan kan hij lang meegaan. Ik begrijp dat regelmatig gebruik daarbij doorslaggevend is. Ik vind het wel heel prettig dat je met een e-bike zo snel gaat zonder daarbij helemaal bezweet of uitgeput te raken.

Reageer op dit artikel