Hoe moet je een fietsband plakken?

Is je fietsband lek? Een fietsband plakken doe je het makkelijkst volgens deze 14 stappen.

Wat heb je nodig als je een fietsband gaat plakken.

– Een bandenreparatieset met eventueel een reserveventiel.

– Een lekzoeker (een emmer water kan ook)

– Een fietspomp

– Eventueel een velglint

Stap 1 fietsband plakken: controleer het ventiel

hollands ventiel

Hollands ventiel

Controleer als eerste het ventiel. Het kan zijn dat het lijkt of er een lek in de band zit, maar dat eigenlijk het ventiel lek of kapot is. Om dit te controleren kan je een bakje water of emmer water of een zogenaamde lekzoeker gebruiken.

Verwijder het zwarte dopje van het ventiel en pomp lucht in de band. Breng het ventiel onder water of houd de lekzoeker boven het ventiel. Als er luchtbelletjes in het water zichtbaar zijn of bij de lekzoeker beginnen de balletjes in delekzoeker te bewegen, dan ontsnapt er lucht via het ventiel. Als dit het geval is, vervang dat het ventielslangetje of vervang het binnenventiel. Bij een hollands ventiel is het slangetje te vervangen, bij een frans ventiel of een autoventiel is alleen het binnenventiel te vervangen.

Stap 2 fietsband plakken: haal de buitenband van de velg

band plakken

Bandenlichter gebruiken

Als het ventiel niet lek is dan weet je dat het lek in de fietsband zit. Stap 2 is de fietsband van de velg afhalen. Hiervoor gebruik je de bandenlichters. Je hoeft de fietsband maar aan 1 kant van de velg af te halen zodat de binnenband er tussenuit kan. Laat eerst de lucht uit de fietsband lopen. Neem de eerste bandenlichter en plaats deze tussen de buitenband en de velg. Trek de buitenband met de bandenlichter over de rand van de velg tot het moment dat je de bandenlichter achter een spaak kunt vasthaken. Plaats daarna de tweede bandenlichter een aantal spaken naast de eerste bandenlichter. Haak deze bandenlichter ook aan een spaak vast. Neem daarna de derde bandenlichter en plaats deze wederom een aantal spaken verderop. Deze bandenlichter haak je niet achter een spaak vast. Gebruik deze om de hele fietsband rondom over de rand van de velg te trekken. Als de fietsband nu rondom met 1 kant over de velgrand is getrokken kun je de andere twee bandenlichters verwijderen.

Is het ventiel in orde, dan kun je de buitenband aan één kant eraf halen. Het beste is aan de niet tandwielkant. Laat de band leeglopen. Druk de band met je duimen rondom los van de velg. Zet dan de eerste bandenlichter onder de buitenband. Wip de buitenband over de velgrand en zet de bandenlichter vast in een spaak. Doe dit ook met de tweede bandenlichter,  ongeveer 2 spaken verder dan de eerste. Is de buitenband er nog niet af, dan gebruik je de derde om de band van de velg te wippen. Met deze bandenlichter ga je helemaal langs de velg, zodat de buitenband aan een kant helemaal los is van de velg.

Stap 3 fietsband plakken: haal de binnenband uit de buitenband

Je kunt nu de binnenband uit de buitenband halen. Zorg dat je eerst het ventiel los draait en uit de velg drukt. Om dit te doen draai je het ventielmoertje helemaal los en haal je het binnenventiel uit het buitenventiel. Schroef het binnenventiel weer terug in het buitenventiel. De binnenband komt niet los van de fiets, maar blijft hangen achter het frame van de fiets. Dit is ook niet erg. Het repareren gebeurt ter plekke. Alleen wanneer je de binnenband wilt vervangen is het nodig om deze helemaal los te halen van de fiets.

Stap 4 fietsband plakken: pomp de binnenband weer op

Pomp de binnenband weer op. Zorg dat je de binnenband niet te hard oppompt. Dit is niet nodig. De band moet net hard genoeg zijn zodat je kunt zien waar het lek zich bevindt.

Stap 5 fietsband plakken: zoek het lek in de binnenband

Lek zoeken

Hier komt de emmer water of de lekzoeker weer van pas. Dompel de binnenband stukje voor stukje onder water of ga langs de binnenband met de lekzoeker. (De binnenband moet opgepompt zijn terwijl je dit doet). Als er in het water belletjes verschijnen of als de balletjes van de lekzoeker beginnen te bewegen dan weet je dat je het lek gevonden hebt. Zorg dat je het lek goed in de gaten houd of dat je het lek markeert met een krijtje of iets dergelijks. Laat de binnenband vervolgens weer leeg lopen. (Vaak is bij het lek al gevonden nadat je de binnenband oppompt door goed te luisteren en te kijken. Je hebt dus niet altijd een emmer water of een lekzoeker nodig)

Stap 6 fietsband plakken: schuur de binnenband rond het lek

Neem een stukje schuurpapier. Dit is doorgaans meegeleverd bij een bandenreparatiesetje. Maak hiermee de binnenband rondom het lek ruw. De opgeruwde plek moet groter zijn dan de bandenplakker die je er op gaat plakken. Om goed te kunnen schuren kan je de binnenband eventueel weer wat oppompen zodat het te schuren oppervlak goed vlak is.

Het is van groot belang om de binnenband rondom het lek te schuren omdat dit er voor zorgt dat de lijm goed hecht.

solutie

Stap 7 fietsband plakken: breng de solutie aan

De geschuurde plek op de binnenband kan nu worden ingesmeerd met solutie (lijm). Gebruik niet te veel solutie. Smeer in een dunne laag de geschuurde plek in. Smeer een grotere plek in dan de bandenplakker. Laat de lijm vervolgens een aantal minuten drogen.

Stap 8 fietsband plakken: voel in de buitenband of er iets scherps in zit

Controleer of er een scherp voorwerp in de buitenband zit. Dit doe je door aan de binnenkant van de buitenband te voelen. Dit scherpe voorwerp heeft waarschijnlijk het lek veroorzaakt. Als je dit scherpe voorwerp in de buitenband laat zitten, is de kans groot dat de binnenband na het plakken direct weer lek raakt.  Controleer ook of het velglint nog in goede staat is. Dit is het lint dat om de velg gespannen is. Het velglint dekt de uiteinden van de spaken af. Als het velglint beschadigd is kan een uiteinde van een spaak het lek in de binnenband veroorzaakt hebben.

Stap 9 fietsband plakken: plak de bandenplakker op het lek

Pak nu een bandenplakker die overeenkomt met de maat van het lek. Dus niet te groot en niet te klein. Gebruik je reparatiemateriaal dat op maat geknipt moet worden? Knip dan de juiste maat uit. Haal de folie van de onderkant van de plakker. Deze folie beschermt de plaklaag van de bandenplakker. Zorg dat je de plaklaag niet aanraakt. Hierdoor plakt de plakker niet optimaal meer. Druk de bandenplakker over het lek in de lijm en druk deze goed aan. Besteed aandacht aan het aanbrengen van de bandenplakker. Druk bijvoorbeeld de randjes van de bandenplakker goed aan.

verwijder de topfolie

Stap 10 fietsband plakken: verwijder de topfolie van de bandenplakker

Verwijder de doorzichtige topfolie van de bandenplakker. Bij bandenplakkers welke op maat geknipt moeten worden is dit niet nodig.

Stap 11 fietsband plakken: pomp de binnenband ter controle op

Pomp de binnenband weer op en controleer of er wellicht nog meer lekjes in zitten. Zie stap 5

Stap 12 fietsband plakken: breng het ventiel door de velg

Haal het binnenventiel uit de binnenband. Steek het buitenventiel door het ventielgat in de velg. Monteer het binnenventiel. Zorg dat je het ventielmoertje (het kleine platte ringetje) niet al helemaal vast draait. Laat zoveel mogelijk speelruimte om het ventiel terug te drukken in de velg. Waar dit voor dient wordt duidelijk in stap 14.

Druk de buitenband terug op de velg

Stap 13 fietsband plakken: plaats de binnen- en buitenband terug op de velg

Pomp de binnenband nu een beetje op. Net genoeg om wat stevigheid te krijgen in de binnenband. Stop de binnenband in de velg. Kijk goed hoe de binnenband in de velg ligt. Zorg dat deze niet gedraaid ligt of dat er een knik in zit. Leg de buitenband over de binnenband en de velg terug. Het laatste stuk gaat het moeilijkst. Gebruik hier beide handen bij. Een tip is om voor het terugleggen van de buitenband wat afwasmiddel op de velgrand te smeren zodat de buitenband er makkelijker overheen glijdt. Zorg ervoor dat de binnenband nergens klem zit tussen de buitenband en de velg. Gebruik in ieder geval geen bandenlichter of schroevendraaier om de buitenband om de velg te krijgen. De kans is groot dat je daarmee de binnenband lek prikt.

Stap 14 fietsband plakken: pomp de fietsband op en draai het ventiel aan

Druk het ventiel een aantal keer terug in de velg. (Dit is de reden waarom bij stap 12 stond dat het ventielmoertje niet helemaal aangedraaid moest worden.) Pomp vervolgens de band op tot de ideale druk. Draai als laatste het ventielmoertje aan en draai het zwarte stofdopje op het ventiel.

U kunt weer fietsen