Hoe kunt u veilig blijven fietsen tijdens de herfst en winter?Hoe kunt u veilig blijven fietsen tijdens de herfst en winter?

Nu de herfst zijn hoogtepunt nadert en de winter langzaam in zicht komt, wordt het gevaarlijker om op de fiets te stappen. Het wordt vroeg donker en later licht waardoor u als fietser op meer momenten van de dag slechter zichtbaar bent voor overige weggebruikers. Door regen, bladeren, modder en sneeuw kan het glad zijn op de weg en het fietspad. Bij harde wind bestaat het gevaar om op de rijbaan te worden geblazen terwijl u door mist minder goed ziet en wordt gezien. Wat kunt u doen om ondanks deze omstandigheden de kans op een valpartij of aanrijding te voorkomen? Hierbij enkele tips om ook in de herfst en winter veilig te blijven fietsen.


Zichtbaarheid
Zorg ervoor dat u te allen tijde goed zichtbaar bent voor u mede weggebruikers. U doet dit overdag door het dragen van kleding die qua kleuren opvallend genoeg zijn om snel te worden opgemerkt door u mede weggebruiker. In de avond en vroege ochtend is het belangrijk om te zorgen voor goede verlichting op uw fiets. Daarnaast is het van belang dat de wielen, trappers en bij voorkeur ook uw kleding zijn voorzien van reflectoren.

Remmen
Natte velgremmen hebben bij natte weersomstandigheden even nodig om aan te grijpen. Schijfremmen kennen dat probleem vrijwel niet. Door regelmatig heel even licht te remmen houdt u de remmen schoon en droog en zullen zij op de momenten die er toe doen beter functioneren.

Zadel en banden
Zorg dat uw zadel bij slechte weersomstandigheden zo staat afgesteld dat u goed met uw voeten bij de grond kunt. Op het moment dat u onverhoopt dreigt te vallen kunt u zo eerder steun vinden op de grond. Pomp ook uw banden in deze tijd van het jaar niet te hard op. Zachtere banden zijn namelijk breder en hebben meer grip.

Bochten
Bij een nat of glad wegdek zult u vooral bij bochten uw rijgedrag moeten aanpassen. Ga de bocht langzamer in dan u gewend bent, houdt daarbij uw buitenbeen laag en ga later dan anders weer verder met trappen. Probeer de bocht minder rond te rijden maar verdeel deze in stukjes die min of meer rechtuit gaan.

Obstakels
Probeer tijdens het fietsen obstakels als witte verflijnen, putdeksels of treinrails te vermijden. Indien u deze niet kunt ontwijken passeer deze dan zo haaks mogelijk en rem vooral niet op het moment dat u er overheen fietst.

Overig verkeer
Ook andere weggebruikers hebben last van de veranderde omstandigheden. Hierdoor kunnen ze mogelijk minder snel reageren of een langere remweg hebben. Anticipeer hierop door er niet blindelings vanuit te gaan dat u wordt gezien bij de punten waar u voorrang heeft.