Gooise verhalen via de smartphone tijdens het toeren

Gooise verhalen via de smartphone tijdens het toerenWandelaars en fietsers die door het Goois Natuurreservaat gaan toeren, doen er goed aan om vanaf eind mei 2011 hun smartphone mee te nemen.

Hiermee kunnen ze de verhalen lezen die schuil gaan achter bijzondere plekken en landschappen in de Gooise natuurgebieden. Het Goois Natuurreservaat en de provincie Noord-Holland gaan die verhalen gezamenlijk zichtbaar maken via www.oneindignoordholland.nl.

Door het Goois Natuurreservaat loopt een groot aantal wandel- en fietsroutes. Elke route voert langs landschappen en plekken met boeiende en verrassende verhalen. Die verhalen blijven vaak verborgen voor de wandelaars en fietsers. Het Goois Natuurreservaat wil daar verandering in brengen. Samen met Oneindig Noord-Holland gaat het Goois Natuurreservaat de verhalen verzamelen en vertellen. Daarvoor worden moderne mobiele technieken ingezet: Layar en QR-codes.


Verhalen via mobiele website

Layar is een applicatie voor de smartphone. Als je met je camera van je smartphone naar een landschap of gebied kijkt, zie je op je scherm waar interessante plekken en verhalen te vinden zijn. De Layar applicatie leidt je naar de mobiele website van Oneindig Noord-Holland, waar je het verhaal kunt lezen achter het landschap, plek of gebouw kunt lezen.
Bij alle bijzondere plekken aan de routes in het Goois Natuurreservaat komen vanaf mei QR-bordjes te hangen: bordjes met een blokjescode. Met een QR reader op je smartphone kun je die QR-codes scannen. Daarmee kom je op de pagina van de mobiele website, waar het verhaal te lezen is.

“Trek erop uit”
Met de verhalen bij de bijzondere plekken wil het Goois Natuurreservaat de routes door de natuur verrijken en nog interessanter maken voor een breed publiek. Het is een prima manier om wandelaars en fietsers ter plekke meer informatie te geven over het reservaat, de landschappen, de flora en fauna. Het draagt bij aan een verhoogd begrip voor de rijkdom van de natuur in het gebied.
Ook voor de provincie Noord-Holland (initiatiefnemer en trekker van Oneindig Noord-Holland) zijn de verhalen belangrijk. Gedeputeerde Sascha Baggerman is enthousiast: “Met Oneindig Noord-Holland willen we verhalen vertellen over ons culturele erfgoed, over onze geschiedenis, gebouwen, monumenten en landschappen. Daarmee willen we de mensen stimuleren om erop uit te trekken en op zoek te gaan naar de mooie en boeiende plekken in Noord-Holland.”


Eerste verhalen in mei

De eerste verhalen bij de routes door het Goois Natuurreservaat zijn vanaf eind mei beschikbaar. Ze zullen eerst via Layar te lezen zijn. In de maanden na mei wordt het aantal verhalen uitgebreid.

Bron: www.6fm.nl

Reageer op dit artikel