Informatie over Noordwest FrieslandNoordwest Friesland

FrieslandRegio1Noardwest Fryslân, land van meren, kanalen en vele dijken, de moeite waard om fietsend te ontdekken. U vindt hier historische stadjes en uitgestrekte weilanden. Ook de vele (terp)dorpjes met vaak mooi gerestaureerde zadeldakkerkjes zijn een bezoekje waard. En de vele dijken, van Slachte tot de Zeedijk, zijn het indrukwekkende monument van de eeuwenlange strijd tegen het water. Een strijd die tevens vruchtbare gronden en daarmee unieke flora en fauna opleverde.

Boeren maakten dankbaar gebruik van de ingepolderde Middelsee om hun wereldberoemde Friese vee te laten grazen of aardappels te verbouwen. De landwinning leverde ook een grote voedselbron op voor vogels waarvan er nu jaarlijks een miljoen in het gebied verblijft.

De terpen en dijken aangelegd door mensenhanden zijn inmiddels monumentaal. De langste straat van Nederland ligt op één van deze dijken, de Oudebildtdijk. Een andere, de Slachtedyk is maar liefst 42 kilometer lang en meer dan 10 eeuwen oud. Op de dijken is het genieten van rust, het uitzicht over het landschap met boerderijen en molens die de polders bemaalden of over het wad. Niet al het water is verdwenen, vaarmogelijkheden zijn er nog genoeg via vaarten en kanalen.

Veelal op of rond terpen staan pittoreske dorpjes en historische steden waarin de geschiedenis nog duidelijk terug te vinden is, al dan niet aan de beroemde Elfstedentochtroute. De op één na oudste academiestad Franeker, met het oudste ter wereld nog werkende planetarium. En Bolsward, gebouwd op handel en religie, waar het oudste gebouw een indrukwekkende ruïne betreft. Maar ook de levendige havenstad Harlingen, rijk aan monumenten waar de havens nog altijd de sfeer bepalen. Bron: www.beleeffriesland.nl

Om een bijbehorende fietskaart te bestellen klikt u hier.