Fietstest 2011 voor toerfietsen onder € 800

Fietstest 2011 voor toerfietsen onder € 800Toeractief testte begin dit jaar enkele van de meest populaire toerfietsen van het moment met zowel naaf-  als derailleurversnellingen. De test vond plaats op  een beproefd testparcours in de gemeente Wassenaar.  Het parcours van vier kilometer bevatte ondermeer het fietsen op asfalt, een steile klim, een fraaie afdaling en een klinkerweg. De test werd uitgevoerd door een testpanel van 18 actieve fietsers die de verschillende fietsen testte op de  volgende hoofdonderdelen: rijden, comfort, bediening en werking van de remmen, versnellingen, standaard en verlichting.

Bij de fietsen met naafversnelling zitten de gevoelige onderdelen als de ketting en kettingwielen in de gesloten kettingkast, die staan hierdoor niet bloot aan water en vuil,  en hebben daardoor weinig  onderhoud nodig.  Doordat vocht en vuil bij de fietsen met derailleurversnelling vrij spel hebben is bij dit type fiets onderhoud juist van vitaal belang.  De fiets met derailleurversnelling is enorm populair door zijn lage gewicht en dankzij het grote aantal versnellingen waardoor dit type fiets beter geschikt is voor heuvelachtig terrein als de fiets met naafversnelling. Naar verwachting zal de fiets met naafversnelling echter terrein gaan winnen op de fiets met derailleurversnelling door het toenemen van het aantal versnellingen en het steeds minder relevant wordende aloude bezwaar tegen de naafversnelling namelijk zijn hoge gewicht.

De algemene conclusie van de fietstest luidt dat het kwaliteitsniveau van alle geteste fietsen hoog is. Bij de derailleurmodellen tekende  zich echter twee duidelijke winnaars af, te weten de Gazelle Medeo Plus en de Puch Country Plus. Beide fietsen vielen op door hun moderne uitstraling en sportieve prestaties waarbij moet worden opgemerkt dat bij de Puch Country Plus  de afmontage met Shimano Deore LX als extra pluspunt werd aangemerkt. Bij de fietsen met naafversnelling is de verdiende winnaar de Giant Rico CS geworden.  Volgens het testpanel heeft Giant met deze extreem lichte fiets  echt zijn nek uitgestoken om een verrassend concept in een sportief jasje te stoppen. Goede tweede in de naafcategorie zijn de Sparta Pallas en Trek L300 geworden.

Om de gehele Toeractief fietstest 2011 te bekijken klikt u hier.

bron: ANWB.nl