Fietsparadijs Belgisch Limburg nu nog comfortabeler en veiliger

Fietsparadijs Belgisch Limburg nu nog comfortabeler en veiligerBelgisch Limburg timmert stevig aan de weg of beter gezegd aan de fietsroutes. Met onder meer een nieuwe fietskaart en vijftig oplaadpunten voor elektrische fietsen profileert dit deel van Vlaanderen zich als fietsvriendelijke provincie.

“Limburg doet er ook dit jaar weer alles aan om toeristen een onvergetelijke fietsvakantie te bezorgen en haar marktleiderspositie in Vlaanderen als
Fietsparadijs te versterken. De inmiddels vijfde verkiezing op rij van Limburg tot ‘Populairste fietsprovincie van België’ is maar het resultaat van continu vernieuwen en verbeteren”, zegt Jean-Paul Peuskens, gedeputeerde van Toerisme van de provincie Limburg.

Nieuwe fietskaart
Fietsparadijs Limburg brengt ook dit jaar weer een geactualiseerde fietskaart uit. De succesformule blijft:
– een waterbestendige kaart die op schaal 1:65 000 een volledig overzicht geeft van de maar liefst 2 000 km fietsroutes in Fietsparadijs Limburg,
– een infoboekje dat de fietser informatie geeft over alle 170 fietsvriendelijke vakantieverblijven en 162 fietscafés die het kwaliteitslabel 2011behaalden.

Oplaadpunten
De elektrische fiets was dé fietstrend van 2010. Ook jongeren zijn er voor gewonnen. Maar een lege accu tijdens je fietstocht is alles behalve aangenaam. Daarom installeert Toerisme Limburg dit voorjaar 50 oplaadpalen voor elektrische fietsen, evenwichtig verspreid over de provincie (zie bijlage). De laadpalen staan aan erkende fietscafés.

“Meer dan de helft staat er al. De andere worden in de loop van deze maand operationeel. Hiermee wordt Fietsparadijs Limburg het dichtste netwerk van oplaadpunten voor elektrische fietsen in de Benelux,” aldus gedeputeerde Jean-Paul Peuskens. De oplaadpalen worden op het routenetwerk aangeduid met een apart bordje en op de website op www.toerismelimburg.be. Ook via de online routeplanner op die website kun je heel gemakkelijk zien waar je onderweg je e-bike kan opladen. De oplaadlocaties krijgen op de fietskaart 2012 een apart icoontje.

Weg oversteken wordt nog veiliger
De veiligheid van fietsers blijft één van de belangrijkste pijlers van fietsparadijs Limburg. Ongeveer 60 procent van het fietsroutenetwerk is autoluw of helemaal verkeersvrij. Maar kruispunten met verkeerswegen kunnen natuurlijk niet uitgesloten worden.

Op de gewestwegen waren er tien jaar geleden 39 ‘zwarte kruispunten’ met het toeristische fietsroutenetwerk weerhouden. Ondertussen is  twee derde daarvan veiliger ingericht of vervangen door beveiligde oversteekplaatsen.

Gedeputeerde Jean-Paul Peuskens: “Nu het fietsroutenetwerk volledig is uitgebouwd, heeft Toerisme Limburg vorig jaar opnieuw 130 oversteekplaatsen met gewestwegen geïnventariseerd en grondig
geanalyseerd met het oog op hun veiligheid voor fietsers. In overleg met Wegen en Verkeer worden er nog eens 46 ‘rode’ oversteken aangepast. De eerste ingrepen zullen nog dit jaar de veiligheid voor de fietser merkbaar verhogen.”

Lees ook:

Limburg (BE) krijgt vijftig oplaadpalen voor elektrische fietsen

Bron: www.tourpress.nl


Reageer op dit artikel