Fietsknooppunten fietsroutenetwerk Veluwe in voorjaar 2017 op de schop


Fietsknooppunten fietsroutenetwerk Veluwe in voorjaar 2017 op de schop.

Het fietsknooppunten fietsroutenetwerk op de Veluwe is na 10 jaar toe aan een grondige update. De gemeenten op de Veluwe hebben daarom besloten om het netwerk in het voorjaar van 2017 aan te passen. Er worden nieuwe routes toegevoegd en daarmee ontstaan ook nieuwe knooppunten.

Aanpassingen
Met behulp van het Fietsknooppuntennetwerk is het voor fietsers mogelijk zelf een route samen te stellen. Zij bepalen zelf op welk knooppunt ze hun route willen beginnen en stippelen zelf de route uit. Verspreid over 20 gemeenten wordt het netwerk op de Veluwe met circa 350 kilometer uitgebreid en wordt ongeveer 90 kilometer van het bestaande netwerk verwijderd. Het totale netwerk bestaat na de aanpassingen uit 2050 kilometer (in twee richtingen te gebruiken) en het aantal knooppunten stijgt van 360 naar 575. Daarnaast worden ook alle informatiepanelen vervangen en voorzien van een kaart waarop de huidige locatie wordt gecentreerd.

Omvangrijke werkzaamheden
De werkzaamheden aan het knooppuntennetwerk worden van februari tot april 2017 uitgevoerd. In deze periode zal sprake zijn van overlast voor de gebruikers. De wijzigingen zijn zo omvangrijk dat bestaand kaartmateriaal (print) in veel gevallen niet meer bruikbaar zal zijn. Diverse uitgevers hebben reeds aangekondigd in 2017 nieuw drukwerk voor de Veluwe uit te geven. Voor ondernemers met eigen routes geldt het advies om per situatie te kijken naar eventuele wijzigingen die in deze routes moeten worden aangebracht.

Het netwerk
Het fietsknooppuntennetwerk Veluwe is een gezamenlijk project van twintig gemeenten: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renkum, Rheden, Rozendaal, Voorst en Wageningen.

Namens deze gemeenten treden de gemeenten Apeldoorn en Ermelo op als beheerder van het netwerk. Voor vragen en suggesties kunt u via de contactpagina contact met ze opnemen.

Subsidie
De provincie Gelderland heeft een subsidie van € 375.000 toegekend voor de optimalisatie van het fietsknooppuntennetwerk Veluwe. Daarmee verdubbelt de provincie de bijdrage die door de 20 gemeenten beschikbaar is gesteld. In de gebiedsopgave Veluwe investeren provincie, gemeenten en gebiedspartners de komende jaren aanzienlijk in verschillende opgaven. Versterking van het recreatieve aanbod is daarbij één van de belangrijke ambities van de regio. Naast uitbreiding van het fietsnetwerk wil de Veluwe de komende jaren ook investeren in een wandelnetwerk, ruiterroutes en mountainbiken.

Planning
In de voorlopige planning van de aannemer wordt rekening gehouden met een gefaseerde uitvoering:

  • fase 1: 6 tot 24 februari: Arnhem, Barneveld, Ede, Nijkerk, Renkum en Wageningen
  • fase 2: 27 februari tot 10 maart: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten
  • fase 3: 13 tot 24 maart: Apeldoorn, Epe, Rheden, Rozendaal
  • fase 4: 27 maart tot 7 april: Brummen, Hattem, Heerde, Voorst

In de tweede helft van april wordt een kwaliteitscontrole uitgevoerd, waarna het nieuwe netwerk medio mei wordt opgeleverd.

Downloads
Op de pagina https://www.routesopdeveluwe.nl/downloads/ kunt u per gemeente het nieuwe ontwerp van het Fietsknooppuntennetwerk Veluwe bekijken. Wilt u hierbij letten op het volgende:

  • het ontwerp van net nieuwe netwerk is tot stand gekomen in overleg met de Veluwse gemeenten, terreinbeheerders en lokale organisaties. Wanneer u vragen heeft over de gekozen routes in het nieuwe netwerk dan kunt u contact opnemen met de betreffende gemeente.
  • De aanleg van het nieuwe netwerk zal naar verwachting in de periode februari-april 2017 plaatsvinden. Kijk op de site van uw gemeente of er al informatie beschikbaar is over de planning van de werkzaamheden in uw gemeente.
  • Diverse uitgevers hebben aangekondigd nieuw kaartmateriaal voor de Veluwe te maken; routekaarten van voor 2016 zijn na aanpassing van het netwerk verouderd.
  • De gegevens van het nieuwe routeontwerp kunnen gebruikt worden voor het maken en aanpassen van eigen routes.

Bewaren