fietsen met gps

Fietsen met een GPSFietsen met een GPS

GPS fietsen is de moderne variant van het recreatief fietsen met de fietskaart. Nog even voor de goede orde; een gps is een ontvanger van signalen van satellieten. Een gps kan hiermee uw positie bepalen. Dit kan zowel tweedimensionaal (waar ben ik op de kaart?) als driedimensionaal (hoe hoog sta ik?). Een gps kan ook allerlei routepunten (waypoints) in zijn geheugen opslaan en u van en naar deze routepunten brengen door middel van een eenvoudige pijl die u moet volgen. Daarnaast heeft een gps vaak vele extra’s: hij rekent ook de richtingshoek uit naar uw volgende waypoint (of fietsknooppunt). Ook bepaalt hij de snelheid waarmee u het waypoint nadert. Een gps heeft één belangrijke voorwaarde, en dat is dat de gps-ontvanger vrij uitzicht heeft op tenminste drie satellieten. De ontvanger moet de hemel dus goed kunnen ‘zien’.

U kunt nu zelf een fietsroute samenstellen aan de hand van het fietsknooppunten netwerk en deze ‘exporteren’ of overzetten op uw GPS apparaat in de vorm van een ‘GPS-track’ of digitale fietsroute voor GPS. U dient natuurlijk in het bezit te zijn van een GPS apparaat dat deze GPS-track ondersteunt.

ANWB heeft een DVD met het gehele fietsknooppunten netwerk van Nederland waarmee u op de computer fietsroutes kunt samenstellen. U kunt daarna zelf kiezen of u de route wilt printen of wilt overzetten op een GPS apparaat. Het programma heet ‘ANWB Fietsplanner Nederland’ en kost € 49,99

– Klik hier om deze DVD te bestellen.

Er zijn online tal van kant en klare fietsroutes te vinden welke te gebruiken zijn voor uw GPS. Voor Nederlandse fietsroutes is www.gpstracks.nl een goede website, voor Belgie kunt u terecht op www.gpsbiketracks.be.


Een reactie op “Fietsen met een GPS”

  1. alexx schreef:

    Voor de android telefoon is ook de app BikeNode beschikbaar: https://market.android.com/details?id=nl.rulex.bikenode

Reageer op dit artikel