Fietsen in Vlaanderen, fietsnetwerken West- en Oost Vlaanderen

Fietsen in Vlaanderen, fietsnetwerken West- en Oost VlaanderenFietsen in Vlaanderen, fietsnetwerken West- en Oost Vlaanderen

Fietsen in Vlaanderen is populairder dan ooit.  Vlaanderen is met 12 fietsnetwerken enorm uitgebreid.  Als je wilt fietsen in Vlaanderen heb je dus een rijk palet om uit te kiezen. Van heuvelachtig landschap in de Ardennen en vlak landschap aan de kust tot een prachtige stedelijke scenario in bijvoorbeeld Antwerpen. Naast deze diversiteit aan fietsgebieden heeft Vlaanderen iets speciaals, iets bourgondisch. Het ontdekken van de Vlaamse streekproducten is zeer de moeite waard. Vlaanderen staat bekend om de bierbrouwerijen en de gerechten met typische namen zoals ‘Liers Vlaaike’. Om je te helpen een keuze te maken waar te fietsen in Vlaanderen, vind je onderstaand een beschrijving van de fietsnetwerken en de leukste plekken van Vlaanderen.

Fietsen in West Vlaanderen

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk de Kust

De Vlaamse Kust is de toeristische trekpleister van Vlaanderen. De oneindige weidsheid van de Noordzee is op zich al een reden voor een bezoek. De kust heeft bijna 67 kilometer zandstranden, 75 bewaakte badzones en ruim 3.600 hectare duinen, waarvan het grootste deel toegankelijk. Het fietsnetwerk De Kust biedt met 600 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden een mooi beeld van de natuurpracht en een uitgelezen kans om de badplaatsen langs de Vlaamse Kust te ontdekken. Maar ook de kustpolders achter de duinen zijn een waar fietsparadijs. Ontdek de merkwaardige landschappen van de Moeren, de Oostendse Kreken, de Uitkerkse Polders, het Calmeynbos in De Panne, het Hannecartbos in Oostduinkerk, de Duinbossen in De Haan en het Provinciedomein Zeebos in Blankenberge. Om de natuurreservaten van Heist en het Zwin niet te vergeten.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: De Panne, havenstad Oostende, Blankenberge met zijn vele Art Nouveau architectuur en gemeente Knokke-Heist dat hoog staat aangeschreven vanwege zijn shoppingmogelijkheden, gastronomie en cultuurbeleving.

Meer informatie over de fietskaart ‘De Kust’

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Westhoek Noord en Westhoek Zuid

Het fietsnetwerk Westhoek ligt zuidelijk van fietsnetwerk de Kust en bestaat uit twee delen; ‘noord’ en ‘zuid’. Er zijn dan ook twee fietskaarten voor ontwikkeld. Het gehele fietsnetwerk Westhoek biedt 1000 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Westhoek kent een relatief vlak landschap, op de West-Vlaamse heuvel na. Je fietst door vlak polderlandschap afgewisseld met lommerrijke bossen.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Ieper, het grootste centrum van de Westhoek, boterstad Diksmuide, tweetalig Mesen. Diksmuide is naast boter ook bekend om de ‘Dodengang’, een bewaard gebleven loopgracht. Het vredesmuseum in de IJzertoren vertelt het verhaal van de Vlaamse frontsoldaten.

Voor Belgische streekproducten moet je in Westhoek zijn. Kroegen in Westhoek zijn allen rijk aan ‘couleur locale’, dit is met name te merken aan de ambachtelijk gebrouwen bieren. Ooit een ‘Picon’ geproefd? De spijsenkaart staat vol met streekproducten zoals ‘hopscheuten’ en ‘mazarinetaart’.

Meer informatie over de fietskaart noord en zuid klik hier.

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Het Brugse Ommeland noord en Het Brugse Ommeland zuid

Het fietsnetwerk Het Brugse Ommeland ligt oostelijk van fietsnetwerk de Kust en bestaat uit twee delen; ‘noord’ en ‘zuid’. Voor dit fietsnetwerk zijn twee kaarten ontwikkeld. Het gehele fietsnetwerk Westhoek biedt 900 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Zoals de naam van het fietsnetwerk al verteld is Het Brugse Ommeland het thuis van werelderfgoed stad Brugge. Tussen de kronkelende steegjes en romantische reien waan je je bijna in de middeleeuwen. Het rijke aanbod aan musea geeft een indrukwekkend beeld van de bewogen geschiedenis van deze stad. Ook hedendaagse cultuur is aan de orde in Brugge. Zo is er het nieuwe Concertgebouw, dat tot de belangrijkste in Vlaanderen behoort. In Het Brugse Ommeland is meer te zien dan alleen Brugge, zo fiets je van polder naar polder in deze verrassend groene regio. Kromgebogen, eeuwenoude populierenrijen doorsnijden het vlakke land van de Zwinstreek en geven het zijn typerende karakter.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Werelderfgoed stad Brugge, meer indrukwekkend erfgoed vind je in gastronomisch en literair Damme, Lissewege met zijn schilderachtige Vaartje en monumentale abdijschuur en Oudenburg dat steeds meer de draad opneemt van zijn vroegere bewoners de Romeinen.

Voor goed eten en streekproducten ben je aan het juiste adres in Het Brugse Ommeland. Zoals gezegd staat Damme bekend als gastronomisch, maar Brugge doet daar niet voor onder. Ook in Lissewege vind je die typische gezapige dorpsbistro’s waar je een fris streekbiertje kunt drinken.

Voor meer informatie over de fietskaarten Het Brugse Ommeland noord en zuid klik hier.

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Leiestreek west en Leiestreek oost

Het fietsnetwerk Leiestreek ligt ten zuidoosten van de fietsnetwerk Westhoek en Het Brugse Ommeland. Het ligt deels (Leiestreek west) in West- Vlaanderen en deels (Leiestreek oost) in Oost- Vlaanderen. Voor dit netwerk zijn twee kaarten ontwikkeld. Het gehele fietsnetwerk Leiestreek biedt zo’n 900 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Zoals de naam van het netwerk al aangeeft is het fietsgebied gelegen rond rivier de Leie welke in noord-Frankrijk ontspringt. Al fietsend ontdek je wat vele kunstenaars in het verleden al zo aantrok aan deze streek. In de vlakke Leievallei volg je de waterlopen langs kilometerslange comfortabele en autovrije jaagpaden. In de Oost-Vlaamse Leiestreek kronkel je met de fiets door het groene rivierlandschap en kom je voorbij schilderachtige dorpjes, kastelen en fietsveren.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Kortrijk, het kloppende hart van de Leiestreek, het bruist er van de evenementen en cultuurhistorische elementen zoals het begijnenhof, het belfort, het stadhuis en het museum ‘Kortrijk 1302’. Handelsstad Roeselare met de brouwerij Rodenbach, vestingstad Menen en tabakstad Wervik.

Voor meer informatie over de fietskaarten Leiestreek west klik hier en voor Leiestreek oost klik hier.

Fietsen in Oost Vlaanderen

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Meetjesland

Fietsnetwerk Het Meetjesland ligt in het noordwesten van de provincie Oost Vlaanderen en grenst met de noordzijde aan het Nederlandse Zeeuws Vlaanderen. Het gehele fietsnetwerk Leiestreek biedt zo’n 790 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Waar de naam Meetjesland vandaan komt is eigenlijk niet bekend. Het Meetjesland bestaat uit twee delen, het Krekengebied in het noorden en het Houtland in het zuiden. Het krekengebied is een uitgebreid polder- en krekengebied met een aantal grootse waterpartijen zoals de Sentse- en Asseneedse Kreken. Het Houtland is het meest bosrijke gebied van Oost Vlaanderen. De naam Houtland komt daarentegen niet alleen van de bossen die het gebied rijk is, maar ook van de rijen knotwilgen, riethagen en struikgewas. De twee gebieden worden scherp verdeeld door een zandrug. Een prachtig afwisselend fietslandschap dus.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Eeklo, de enige stad en hoofdplaats van het Meetjesland is de moeite waard, maar ook Vinderhoute ‘het groene kasteeldorp’ is mooi om in de fietstocht op te nemen.

Het Meetjesland is, net als bijna alle fietsregio’s in Vlaanderen, een fietsregio die rijk is aan heerlijke streekproducten.  Langs de landelijke wegen zorgen hoevewinkeltjes er voor dat je weer in contact kunt komen met de streekproducten en streekproductenten van weleer. Het aanbod gaat van appelsap tot appelwijn, van karnemelk tot geitenkaas. Daarnaast is vis een van de specialiteiten in het Meetjesland. Garnalen, paling en mosselen zijn in tal van restaurants te verkrijgen.

Voor meer informatie over de fietskaart Meetjesland klik hier.

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Gent en omgeving

Fietsnetwerk Gent en omgeving ligt te zuidoosten van fietsnetwerk Meetjesland en ten noordoosten van fietsnetwerk De Leiestreek. Per fiets niet alleen het autoluwe centrum van Gent op een comfortabele manier leren kennen, maar ook de ruime omgeving met het Kasteel Ooidonk, Latem- en Deurledorp, de provinciale domeinen Puyenbroeck en Het Leen en het Kasteel van Laarne. Gent is een unieke cultuurstad die bruist van het leven. De fiets is het beste vervoersmiddel om deze prachtige stad te ontdekken.

Bezienswaardigheden in Gent die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken: Het Gravesteen, een imposante middeleeuwse burcht met een indrukwekkend uitzicht vanaf het dak en een unieke verzameling wapens en folterwerktuigen. Het Belfort van Gent. Het Belfort is een 95-metere hoge belforttoren in het centrum van Gent. De toren is de middelste toren van de beroemde Gentse torenrij, samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal. Tegen het belfort staat ook de Gentse lakenhal.

Voor meer informatie over de fietskaart Gent en omgeving klik hier.

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen

Het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen ligt ten zuidoosten van fietsnetwerk De Leiestreek en is het meest zuidelijke fietsnetwerk van Oost Vlaanderen. Het gehele fietsnetwerk Vlaamse Ardennen biedt zo’n 830 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. In de Vlaamse Ardennen is het vlakke landschap al lang niet vlak meer. Het landschap kenmerkt zich door beboste heuveltoppen, venijnige hellingen en schitterende uitzichten. In de Vlaamse Ardennen wordt onder meer ‘De Ronde van Vlaanderen’ gereden. Naast een heuvelachtig karakter kent dit gebied enkele niet te missen dorpen en stadjes.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Geraardsbergen met het bekende streekproduct ‘mattentaart’ en een heus Manneke Pis museum. Oudenaarde met haar mooie stadhuis, en Ronse met textielmuseum en art-deco villa’s.

Voor meer informatie over de fietskaart De Vlaamse Ardennen klik hier.

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Waasland

Het fietsnetwerk Waasland ligt ten oosten van Het Meetjesland en grenst met de noordzijde aan Zeeuws Vlaanderen in Nederland. Het gehele fietsnetwerk Waasland biedt zo’n 700 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. Het Waasland is een bosrijk gebied. Bossen zoals het Kloosterbos, het Heidebos en het Stropersbos staan garant voor prachtige fietstochten. Het Waasland kent naast bossen ook de typische bolle akker met rijen populieren er omheen. Het open polderlandschap met de oude dijken op de grens met Zeeuws Vlaanderen zijn getuigen van de lange strijd die de bewoners hebben gevoerd met het water. Het Waasland kent ook een natuurreservaat, het Molsbroek. Het Molsbroek is een broedplaats voor tal van zeldzame vogels. Voor fietsers en ook wandelaars een ideaal onderdeel voor de dagtocht.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Sint-Niklaas, de hoofdplaats van het Waasland, genaamd naar de heilige Sint Nicolaas. In het centrum van de stad vind je nog heel wat verwijzingen naar de oude heilige. Daarnaast is Sint-Niklaas een ideale winkelstad. Monumentenstad Lokeren is de tweede stad van het Waasland. Begin augustus staat Lokeren volledig in het teken van muziek.

Voor meer informatie over de fietskaart Waasland klik hier.

Fietsen in Vlaanderen: Fietsnetwerk Scheldeland

Het fietsnetwerk Scheldeland ligt ten zuiden van fietsnetwerk Waasland en ten oosten van fietsnetwerk de Vlaamse Ardennen. Het gehele fietsnetwerk Scheldeland biedt zo’n 840 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden. De Schelde ontspringt in het Noord-Franse Gouy-le-Catelet, komt in Bleharies België binnen en stroomt zo door tot aan Gent. Aan de westzijde van de toeristische regio Scheldeland, tegen de stad Gent, vind je talloze kastelen welke in de 19de eeuw zijn gebouwd. De Schelde heeft in de tijd haar loop meerdere malen verlegd. In de voormalige rivierbeddingen hebben zich na verloop van tijd turfbeddingen gevormd. De bewoners gebruikten de turf als brandstof. Door de turfwinning zijn uiteindelijk prachtige natuurgebieden ontstaan.

Steden en dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Dendermonde, het Sint-Alexiusbegijnhof en de belforttoren van het stadhuis staan op de lijst van werelderfgoed. Aalst is naast het carnaval ook bekend van het Oude Schepenhuis uit 1225 welke als werelderfgoed is gemarkeerd. In Aalst staat ook een standbeeld van Dirk Martens, de eerste drukker van de Lage Landen. Hij heeft onder meer de werken van Erasmus uit.

Voor meer informatie over de fietskaart Scheldeland klik hier.


Reageer op dit artikel