Elektrische fietsen razend populair, maar meer ongelukken

Elektrische fietsen razend populair, maar meer ongelukkenDe elektrische fiets is razend populair.

De elektrische fiets wordt meer gebruikt dan ooit. Het is voor senioren een uitkomst om zo lang mogelijk mobiel te blijven. Er gebeuren helaas ook meer ongelukken met de elektrische fiets dan met de fiets zonder elektrische hulpmotor. Dit is op zich ook niet vreemd omdat er met een elektrische fiets gemiddeld een hogere snelheid wordt gereden dan met een ‘normale’ fiets.

Twee studenten van de Windesheim Hogeschool hebben er studie van gemaakt. Zij concludeerden dat er per gereden kilometer twee keer zo veel ongevallen plaatsvinden dan met ‘gewone’ fietsen. Hierbij bekeken zij specifiek fietsgebruikers van 50 jaar en ouder. Gemiddeld wordt met de elektrische fiets 18,5 kilometer per uur gefietst, en met de ‘normale’ fiets 16 kilometer per uur. Er wordt dus een stuk sneller gereden met de elektrische fietsen. Dit gebeurd niet alleen op de rechte stukken maar ook in de bochten.

Enkele aanbevelingen van de studenten welke kunnen bijdragen aan een vermindering van het aantal ongelukken zijn; speciale ‘snelfietspaden’, cursussen en voorlichting bij aanschaf van een elektrische fiets.

Lees ook:

Gebruikers elektrische fiets steeds jonger.

Een reactie op “Elektrische fietsen razend populair, maar meer ongelukken”

 1. Aad Vlag schreef:

  Ja hoor, ook hier hebben ouderen het weer gedaan.
  3 Zaken zijn hier onderbelicht: De jongeren die zich nergens aan storen en 2 – 3 dik nergens naar kijkend, enkel naar dat scherm van hun telefoon, breeduit over de weg fietsen en een snerende opmerking maken naar iedereen die niet tot hun leeftijdsgroep behoort.
  Het tweede: veel oudere fietsen zijn technisch niet bij de tijd. Vooral die met motoren IN DE WIELEN hebben dat probleem. Als je stopt met trappen, dan moet een sensor het signaal geven aan de motor dat die moet stoppen. Daar gaat het nogal eens mis, waardoor men onderuit gaat.
  De juiste manier is ondersteuning bij de trapas met middenmotor (Flyer, Kalkhoff). Niet voor niets heeft de club Gazelle – Batavus dat systeem van Kalkhoff overgenomen.
  Ten derde: De racefietsers die veel harder, zonder te bellen passeren, daar hoort men niemand over.

Reageer op dit artikel