Diefstal bakfietsen schering en inslag

Diefstal bakfietsen schering en inslagBakfietsen blijken een gewild ob­ject voor fietsendieven in Amsterdam, zo blijkt uit een rondgang van Metro langs de belangrijkste bakfietsverkooppunten. “Diefstal van bakfietsen is schering en inslag.”


De naar eigen zeggen bedenker en marktleider van de bekende tweewieler, Maarten van An­del, erkent het probleem met ‘zijn’ fietsen. “Alles wat mooi is, wordt gestolen”, zegt hij. “Dus ook mijn bakfietsen.” Menno Spier­bo van Bakfiets.nl hoort verhalen over georganiseerde groepen die de bakfietsen met fietsenrek en al in een busje laden. De ANWB, die jaarlijks veel bakfietsen verzekert, krijgt vanuit de hoofdstad de meeste claims na een diefstal binnen.

Dave Deutsch van de Fietsfabriek, een grote leverancier van bakfietsen in Amsterdam, maakt zijn fietsen expres zo herkenbaar mogelijk. “Daardoor worden onze fietsen slechts een enkele keer gestolen”, verzekert hij. Deutsch leverde een aantal weken geleden een fiets af in opdracht van een grafisch ontwerper. “Ze wilde het logo van haar bedrijf en het mijne er graag groot op. Een paar dagen nadat haar fiets toch was gestolen, kreeg ik een telefoontje van de Poolse douane. Of ik wist van wie die fiets was. Ze is hem zelf in Polen op gaan halen.”

Volgens Roos van het Zwarte Fietsen Plan aan de Amsterdamse Maasstraat is de diefstal van bakfietsen “schering en inslag”. “Je hoeft maar even niet op te letten en ze tillen hem in een busje”, weet ze. “En bijna alle bakfietsen die tweedehands op internet worden aangeboden, zijn gestolen”, voegt ze er aan toe. Deutsch sluit zich daarbij aan. “Bakfietsen worden na de aankoop bijna nooit meer verkocht. Zo’n ding blijft handig, ook als er geen kinderen meer in passen.”

Robert, die liever niet met zijn echte naam in de krant wil, werd twee weken geleden van zijn bakfiets bestolen. Hij besloot eens op Marktplaats te kijken of iemand de fiets te koop had aangeboden. Dat bleek het geval. “Een tijdje voor de diefstal heb ik mijn zadelpen verwisseld. De oude had ik in de bak laten liggen. Op de foto op Marktplaats zag ik de pen nog liggen. Toen wist ik zeker dat het om mijn fiets ging.” Robert maakte een afspraak met de verkoper en kwam in gezelschap van de politie naar het afgesproken adres. “De vrouw werd gearresteerd wegens heling en ik heb mijn fiets teruggekregen.”

Bron: metronieuws

Reageer op dit artikel