Informatie over De VeluweDe Veluwe

Het Nationaal park De Hoge Veluwe is het op een na oudste nationale park van Nederland, na de Veluwezoom van Natuurmonumenten. De Hoge Veluwe beslaat vijf procent van de Veluwe, het grootste laagland natuurterrein in noordwest Europa.

 

De Hoge Veluwe is, op het park bij Paleis Het Loo (0,6% van de Veluwe) na, het enige deel van de Veluwe waar entree moet worden betaald. Rondom De Hoge Veluwe staan meters hoge hekken. Op drie plekken kunnen bezoekers een kaartje kopen en naar binnen. Op De Hoge Veluwe is ruimte ingeruimd voor cultuurhistorische elementen, voor architectuur en beeldende kunst. Zo maakt het wereldberoemde Kröller-Müller Museum deel uit van het park. Het park is circa 5500 ha groot.

 

In het zuidoosten van het park ligt het Deelensche veld, een heideveld, met daarin een aantal vennen, waaronder het Deelensche Wasch en de Gietense Flessen. Deze vennen zijn ontstaan doordat zich op het zand een ondoordringbare laag heeft gevormd, waarin het regenwater niet wegzakt. De naam Deelense Wasch wijst erop dat de schaapherders vroeger hun schapen in dit ven gingen wassen. In en rond het ven, dat dus alleen regenwater bevat, groeien bijzondere planten, zoals veenpluis, kleine moerasrus en veenmos. Nog zuidelijker ligt het Deelensche zand, een uitgestrekte, deels met vliegdennen dichtgegroeide zandverstuiving.

Een ander groot heideveld is het Oud Reemster veld, dat naar het noorden overgaat in het uitgestrekte, met vliegdennen vrijwel dichtgegroeide Oud-Reemsterzand. Kleiner, maar centraal gelegen is het schijnbaar vrijwel onbegroeide Otterlose zand, waar een standbeeld van generaal de Wet is geplaatst. (bron:wikipedia)

Om een bijbehorende fietskaart te bestellen klikt u hier.