ketting schoonmaken

Check uw fiets voor het voorjaarDe winter lijkt zich nog niet echt gewonnen te willen geven, maar het kan niet lang meer duren voor de lente doorbreekt. In het lentezonnetje fietst het toch een stuk lekkerder dan in een sneeuwbui, dus dan begint ook het fietsseizoen weer! Op deze website vindt u de mooiste fietsroutes van het land, genoeg voor heel wat voorpret. Ziet u zichzelf van het voorjaar al tussen de groene weilanden fietsen?

Nieuwe fiets

Voor het zover is, is het verstandig om eerst de fiets eens goed te controleren. Is ‘ie nog helemaal in orde voor het nieuwe seizoen? Of wordt het tijd voor een nieuwe? Dat is met deze kortingscode van Wehkamp nu een stukje voordeliger. Bij Wehkamp zijn diverse sportieve en hybride fietsen te koop, die garant staan voor heel wat jaartjes fietsplezier, mits u hem goed onderhoudt. Maar ook als uw oude fiets nog prima in orde is, is het verstandig om hem toch even na te lopen voor het fietsseizoen weer begint. Daar heeft u helemaal geen fietsenmaker voor nodig, dat kan prima in de achtertuin!

Schoonmaken

Begin met het meest in het oog springende: hoe schoon is uw fiets? Vooral als u de hele winter gewoon doorgefietst heeft kunnen zout en sneeuwresten de fiets flink smerig gemaakt hebben. Zout kunt u het beste direct verwijderen, omdat het uw fiets in rap tempo aanvreet. Hiervoor gebruikt u gewoon een warm sopje met een drupje afwasmiddel. Maak de fiets goed nat en laat even inweken. Vervolgens borstelt u uw fiets met een zachte borstel helemaal af. Vergeet ook de moeilijke hoekjes niet, zoals de onderkant en de spatborden. Laat de fiets opdrogen en poets hem na met een droge doek. Als hij helemaal schoon en droog is wrijft u hem in met wat fietsglansolie. Niet op de velgen, want dan wordt remmen erg lastig!

Ketting smeren

De ketting is een van de belangrijkste onderdelen van uw fiets. Bij de meeste fietsen is de kettingkast eenvoudig te verwijderen, zodat u bij de ketting kunt. Verwijder het ergste vuil met kettingreiniger en maak de ketting schoon met een doek. Hierbij is het handig om de fiets op te hangen, zodat u de trappers vrij kunt draaien. Laat de ketting op deze manier door de doek glijden. Vet de ketting vervolgens in met kettingvet of teflonspray.

Banden

Goede banden onder de fiets zijn ook van groot belang. Controleer ze daarom goed. Is het profiel nog diep genoeg, zodat u als het moet snel kunt remmen? Sommige banden hebben slijtageindicatoren, bij andere banden verraadt een glad oppervlakte dat u voor een paar nieuwe banden moet. Check de zijkanten van de banden ook op haarscheurtjes. Binnenbanden die al heel vaak geplakt zijn kunt u het beste vervangen. Dat voorkomt dat u bij het eerstvolgende fietstochtje met pech stil komt te staan. Check tot slot of uw bel, verlichting en handvatten nog in orde zijn.

Fietsenmaker

Als u heel handig bent, is het ook mogelijk om zelf de versnellingen en remmen te vervangen of te repareren. Als dit niet zo is, is het slimmer om de fiets even naar uw lokale fietsenmaker te brengen om hem daar even na te laten kijken. Ook dan is het een goed idee om de vorige stappen even uit te voeren. Dat bespaart geld en bovendien is het voor uw fietsenmaker prettig om aan een schone fiets te werken!