Bekendheid fietsgebied Salland neemt toe

Bekendheid fietsgebied Salland neemt toeTwente en de Achterhoek, Drenthe als fietsland. Het Vechtdal met zijn tientallen campings, de Veluwe: Salland wordt omringd door sterke toeristische gebieden.

Maar de bekendheid van Salland neemt rap toe, zo merkte Thea Huisman, directeur van het Sallands Bureau voor Toerisme, ook onlangs weer tijdens de tweedaagse fiets- en wandelbeurs in de RAI in Amsterdam. Er kwamen 22.000 bezoekers naar die beurs en de Sallandse stand werd grif bezocht.

De aspergemanifestatie op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem, een voorbeeld van de diversiteit aan evenementen in Salland. archieffoto Gerard Vrakking

Gek is dat niet. De cijfers die Salland kan overleggen, zijn indrukwekkend. Eerst even over dat gebied Salland: het gaat dan om de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Met een vleugje Hellendoorn en Holten-Rijssen: de Sallandse Heuvelrug kan ook worden beschouwd als Sallands. “Niet geforceerd, de bedrijven kiezen zelf of ze zich op Twente of op Salland oriĆ«nteren. Of op allebei.”

Dat proces om Salland als toeristisch recreatief merk in de markt te zetten, begon in 2004 met de keuze van de provincie Overijssel om zich te profileren in regio’s. Er werden vijf regio’s benoemd: IJsseldelta, Vechtdal, Weerribben, Twente en Salland. “Sindsdien hebben recreatie en toerisme steeds meer een gezicht gekregen.

Sallandse Heuvelrug

We hebben ook heel veel goede ondernemers, die veel initiatieven nemen. En er is heel veel potentie.” Een ijzersterk punt is de verbinding tussen de stad Deventer en het platteland.

En de verschillende landschappen zijn uniek. Je hebt de IJssel, de landgoederen, het platteland en de Sallandse Heuvelrug. En allemaal binnen handbereik: dat biedt ongekende mogelijkheden voor fietsen en wandelen. Bovendien is er veel cultuurhistorisch erfgoed”, somt

Huisman de sterke punten op. En ook heel belangrijk: “Het klimaat in Salland is goed. Er wordt veel georganiseerd, er is een actieve bevolking. En de sfeer is goed. Mensen zijn gastvrij.”

Huisman, die zelf in Salland woont, begon ooit als projectcoƶrdinator plattelandstoerisme, een driejarig project. Toen dat project liep, werd het Sallands Bureau voor Toerisme opgericht.

Dat was per 2004. Huisman trad in dienst bij het Sallands Bureau voor Toerisme toen het plattelandstoerismeproject afliep. Het ontwikkelen van Salland als toeristische regio stond in de kinderschoenen en werd versnipperd ter hand genomen. De regio VVV Sallandse Heuvelrug deed wat, de VVV Deventer was actief en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme pakte Salland mee. Verder had elk dorp zijn eigen VVV.

“Het kan nog beter, ook Overijssel breed. Maar ik vind dat er veel meer samenhang is gekomen. Als je alleen al dit magazine ziet”, zegt ze, en ze pakt het Salland Magazine 2011 erbij. “Al die ondernemers die er mee bezig zijn en erin meegaan. En ik ben ook trots op de gemeenten, die echt hebben ingezet op het fietsroutenetwerk dat is aangelegd. De routestructuur voor fietsen is hier heel mooi voor elkaar. En we zijn nu bezig met een wandelnetwerk. De provincie heeft geld beschikbaar gesteld dus daar kunnen we mee aan de slag. Binnen nu en twee jaar ligt er een prachtig wandelnetwerk. Dan zijn we nog bezig met een mountainbikenetwerk. Over twee, drie jaar is dat klaar. Geweldig dat gemeenten daarin bijdragen.”

Zie ook:

Informatie over De Sallandse Heuvelrug

Bron: De Stentor

Reageer op dit artikel