Asperges, streekwijnen en fietsen in de Achterhoek

Asperges, streekwijnen en fietsen in de AchterhoekVanaf 14 april kan er bij restaurants in de Achterhoek genoten worden van asperges en wijnen uit eigen streek en liggen er gratis fietsroutes klaar.

Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme (ABT) heeft hiervoor een samenwerkingsverband gebouwd van meer dan veertig restaurants, aspergetelers en wijngaarden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de samenstelling van een informatieboekje over de deelnemende restaurants en de streekspecialiteiten. De website www.lenteindeachterhoek.nl geeft binnenkort ook alle informatie.

Fietsroutes
Bij ieder deelnemend restaurant kan er tussen 14 april en 24 juni (de tijd van de asperges) worden gestart met een fietsroute langs aspergetelers en of wijngaarden. De fietsroute is daar voor de restaurantgasten gratis verkrijgbaar. Het volgen van de routes is makkelijk. Iedere route is uitgezet aan de hand van fietsknooppunten – het enige wat je hoeft te doen is bordjes volgen. De routes zijn ook vooraf van de website te downloaden voor tomtom of ander routenavigatie-apparaat. De lengte van iedere route is tussen de 30 en 35 kilometer.

Restaurants en streekgerechten
De deelnemende restaurants liggen verspreid in de Achterhoek. Sommige tussen boerderijen in het zo kenmerkende coulisselandschap, andere restaurants liggen in het centrum van een van de dorpen of kleine stadjes. Op de menukaart staan tal van streekgerechten – niet alleen met asperges maar ook met andere heerlijkheden uit het gebied. Denk aan nagelhout (gerookt vlees), Kemper landhoen, verse groeten en eerlijke zuivel. Vaak in de vorm van een bijzonder menu waarmee in drie gangen een culinaire reis door de Achterhoek wordt gemaakt. En die asperges? Ook die komen natuurlijk uit eigen streek!

Culinair genieten
Het is genieten in de Achterhoek. Een voorproefje? Achterhoekse asperges met beenham uit eigen streek, gekookte aardappeltjes, ei en boterjus. Een torentje van Achterhoeks nagelhout met een krentenpaté en frambozendressing. In Achterhoekse wijn gepocheerde heilbot met artisjokcrème en groene asperges. Pastrami van Achterhoeks lam met gecarameliseerde meloes-uitjes en een crumble van amandel en koffie. Reebiefstukje, loempia gevuld met reeschouder en groenten julienne met een saus van Achterhoeks bier. Taartje van Achterhoekse kruidkoek met boerenjongensijs van de ijsboerderij en een saus van boerenmeisjes. Volop genieten dus!

Achterhoekse wijnen
De Achterhoek is in een paar jaar uitgegroeid tot grootste wijnstreek van Nederland. Er zijn zo’n twintig wijngaarden waar op hoog niveau kwaliteitswijnen worden gemaakt. De wijnen worden jaarlijks met de hoogste prijzen onderscheiden. De wijngaardeniers geven graag een rondleiding over hun domein en laten hun gasten graag proeven hoe de wijnen smaken. Een flesje kopen kan natuurlijk ook! Tijdens de fietsroutes kom je vast en zeker langs een van de wijngaarden. Maar menig restaurant heeft de Achterhoekse wijnen ook op zijn wijnkaart staan. Lekker bij een gerecht uit eigen streek.

Samenwerking van restaurants
Lente in de Achterhoek is een samenwerkingsverband van ABT met de restaurants die in het najaar wildgerechten serveren. Een reeds meer dan dertig jaar bestaande coöperatie die de Achterhoek nationaal bekend heeft gemaakt als culinaire regio bij uitstek. Omdat er anno 2011 steeds meer aandacht is voor streekgerechten en –producten, is op initiatief van ABT voor het voorjaar deze tweede actieperiode geopend. ABT verwacht opnieuw grote belangstelling van het publiek.

Bron: www.tourpress.nl

Reageer op dit artikel