ANWB begint in het voorjaar 2012 met pechservice voor tweewielers

ANWB begint in het voorjaar 2012 met pechservice voor tweewielersDe ANWB begint dit voorjaar met pechservice voor tweewielers. De bekende pechhulp door de Wegenwacht en de ANWB Alarmcentrale wordt daarmee uitgebreid.

Uit onderzoek komt naar voren, dat 50% van de mensen met een (e-)fiets, brom- of snorfiets, (e-)scooter of scootmobiel  in de afgelopen twee jaar pech heeft gehad met hun voertuig. Die mensen wil de ANWB graag ondersteunen. De details van de nieuwe pechservice worden momenteel uitgewerkt.

De ANWB herkent dat mensen relatief vaak pech hebben met tweewielers. Ze moeten ook veel moeite doen om hun kapotte voertuig weer thuis of bij een fietsenmaker te krijgen. Met name elektrische fietsen, scooters en scootmobielen zijn lastig zelf te repareren  onderweg, en door hun gewicht moeilijk thuis te brengen.

Duwen

Op dit moment wordt ongeveer 17% van de voertuigen ter plekke gerepareerd, door de berijder zelf of door een ander. Veel vaker echter wordt de reis lopend en duwend hervat: 40% van de gestrande reizigers probeert bij pech onderweg de (brom)fiets naar huis te krijgen om deze vervolgens door een derde te kunnen laten repareren. Het onbeheerd achterlaten van een dure elektrische fiets ( circa 2.500 euro) wordt duidelijk als een bezwaar ervaren.

De afgelopen jaren is het bezit en gebruik van (elektrische) fietsen, bakfietsen, bromfietsen, scooters en scootmobielen in Nederland aanzienlijk toegenomen. De tweewieler is daarmee  van steeds grotere betekenis. Zo is de (e-)fiets momenteel zeer populair voor recreatief gebruik. De ANWB verwacht echter dat de rol van tweewielers ook in het woon- werkverkeer verder zal toenemen.

Lege accu

Na lekke banden zijn elektronicaproblemen en lege accu’s bij elektrische fietsen, bromfietsen, scootmobielen en scooters de grootste pechoorzaken. Ook komt het regelmatig voor dat de ketting eraf loopt, of een rem-, gas- of versnellingskabel kapot gaat.

Met de nieuwe pechservice voor tweewielers komt de ANWB niet alleen tegemoet aan de groeiende hulpvraag vanuit haar leden, maar bedient zij tevens de fietsbranche die haar dienstverlening graag wil uitbreiden en daartoe de samenwerking met de ANWB heeft gezocht.

Bron: ANWB.nl