kopen elektrische fiets

5 tips bij het kopen van een elektrische fietsHet kopen van een elektrische fiets is geen kleine uitgave. Een elektrische fiets is vaak een stuk duurder dan een gewone fiets en de techniek is een stuk complexer en delicater. Bereid u goed voor op de koop.

Hanteer bij het kopen van een elektrische fiets in ieder geval deze 5 tips en koop geen kat in de zak.

Kopen elektrische fiets Tip 1: Wat is de juiste framemaat?

De juiste framemaat is belangrijk voor een goede houding bij het fietsen. Je kunt voor een behoorlijk deel de framemaat compenseren met het verstellen van de zadelhoogte, dus het is ook geen ramp als de framemaat net niet helemaal klopt. Het is wel belangrijk bij lange of juist kleine mensen. (of bij een unisex model waarbij meerdere personen dezelfde fiets gebruiken) Bij een lang persoon met een kleine framemaat, bijvoorbeeld 53 centimeter, moet het zadel enorm omhoog worden bijgesteld. Dit ziet er niet uit en de kans bestaat ook dat het zadel de juiste hoogte niet eens toestaat. Bij kleine mensen is het zelfs cruciaal. Een zadel kan niet lager dan de laagste stand.

Hoe meet je welke framemaat bij je past?Kopen elektrische fiets

1)     Ga staan zonder schoenen.

2)     Meet de lengte van de binnenkant van het been op van grond tot kruis.

3)     Bereken: lengte binnenkant been x 0,68 = ideale framemaat

Een goede fietsadviseur zal altijd op eenzelfde manier te werk gaan. Daarnaast; probeer de fiets altijd een keer en ervaar de framehoogte zelf. Dit maakt een fysieke fietsenzaak ook aantrekkelijk boven een online fietsenzaak.

Kopen elektrische fiets Tip 2: Waar moet de accu aan voldoen?

Een elektrische fiets heeft uiteraard een accu als energiebron. De accu’s van elektrische fietsen bepalen grotendeels hoe u de elektrische fiets ervaart en is echt uiterst belangrijk bij het koopproces. Waar moet u dan op letten bij een accu?

1)     Wat voor type accu is het?

Er zijn verschillende typen accu’s leverbaar bij elektrische fietsen. Toen de elektrische fiets net op de markt werden de elektrische fietsen veelal met NiMH accu’s (Nikkel Metaal Hydride) en NiCd accu’s (Nikkel Cadmium)uitgerust. Deze accu’s zijn op zich prima. Ze herbergen een behoorlijk energiecapaciteit en gaan lang mee. Er is alleen een nadeel aan dit type accu: het geheugeneffect. Het geheugeneffect treedt op als de accu wordt opgeladen wanneer deze nog niet leeg is, maar bijvoorbeeld half leeg. Als dit te vaak gebeurt dan zal de accu op den duur niet meer dezelfde capaciteit kunnen herbergen als in nieuwe staat. Het gevolg is dat u kortere afstanden kunt fietsen met een volgeladen accu. En dat is niet fijn.

Tegenwoordig worden steeds meer elektrische fietsen geleverd met een Li-ion (Lithium-ion) accu geleverd. Deze accu’s hebben een hogere energiedichtheid. Er kan dus meer capaciteit worden meegenomen op de fiets met hetzelfde gewicht. De accu kent geen geheugeneffect. De accu blijft steeds dezelfde capaciteit houden bij een volgeladen accu. Het maakt dus niet uit wanneer u de accu aansluit aan de oplader. Lekker makkelijk dus.

2)     Wat is het maximaal vermogen van de accu?

Het vermogen van de accu is enorm belangrijk bij het kopen van een elektrische fiets. Het bepaalt hoeveel kilometer u uiteindelijk kunt fietsen met een volle accu. Denk vooraf dan ook goed na wat voor u afstanden zijn die de accu maximaal moet kunnen overbruggen.

Het vermogen van de accu wordt weergegeven in Wh. Het accuvermogen varieert tussen de 234Wh en de 504 Wh. Leuk allemaal die cijfers, maar hoever kan ik fietsen met zo’n accu?

U kunt stellen dat u tussen de 10 en 15 kilometer per 100 Wh kunt fietsen.  Dus de accu van 234 Wh levert u tussen de 23 en 35 kilometer ondersteund trappen op, en de accu van 504 Wh levert tussen de 50 en 75 kilometer op.

Let hierbij wel op dat het best uitmaakt hoe de omstandigheden zijn. Waait het hard? (En dan met name bij tegenwind). Fietst u heuvelop? Deze factoren laten het motortje harder werken, deze gebruikt dus meer stroom.

3)     Is de accu uitneembaar?

kopen elektrische fiets

Bij uitneembare accu’s heeft u dit probleem niet. U kunt de accu bij wijze van spreken op de keukentafel opladen. Let er wel op dat sommige accu uitneembaar zijn, maar ook alleen maar op te laden zijn wanneer op de fiets geplaatst. U kunt de accu dus onderweg bij een oplaadpunt minder makkelijk even bijladen terwijl u een kopje koffie drinkt.

Kopen elektrische fiets Tip 3: Hoe voelt de motor aan?

De motor is natuurlijk de krachtbron welke u uiteindelijk voortstuwt op de fiets. Er zit alleen best verschil in de wijze waarop de motor zijn kracht overbrengt op de fiets. Ik wil u dan ook sterk aanraden om bij het aanschaffen van de elektrische fiets eerst een flink stuk te fietsen. Dus niet even op een pleintje heen en weer. Op dit soort korte stukjes voelen alle elektrische fietsen geweldig aan. Het gaat juist om de langere stukken. Bij sommige modellen voelt het alsof de fiets er letterlijk met jou vandoor gaat. Dit is best een enge ervaring. Door verschillende modellen goed uit te testen ondervind je welk type motor het fijnst aanvoelt. Dit is erg belangrijk. Je hebt de elektrische fiets voor een langere periode in gebruik. Dit moet voegen.

Kopen elektrische fiets Tip 4: Hoe onderhoudsgevoelig is de elektrische fiets?

De elektrische fiets zal, net als een auto, periodiek onderhouden moeten worden. Maar niet te veel natuurlijk. De hoeveelheid onderhoud dat een elektrische fiets nodig heeft kan je op een aantal punten inschatten. Grote reparaties aan bijvoorbeeld de motor zijn niet in te schatten en zouden in principe onder garantie moeten vallen. Het gaat om de hoeveelheid onderhoud aan zaken die onderhevig zijn aan slijtage of blootgesteld worden aan de elementen.

1)     Verlichting

In het verleden werkte alle verlichting via een dynamo welke langs het voorwiel draaide, en draden naar de voor- en achterlamp. Dit was erg slijtage- en weergevoelig. Vooral als het draadje door het frame naar de achterlamp liep en kapot was. Met regen werkte het al helemaal niet. Let daarom goed op het verlichtingssysteem. 2 typen zijn prima aan te raden: het naafdynamo systeem en het draadloze batterij systeem.

De naafdynamo is een dynamo welke is weggewerkt in het voorwiel, in de naaf. De dynamo is zo goed als weerstandsloos en maakt geen geluid. Je merkt het niet eens als hij aan staat. Er loopt een klein draadje langs de voorvork naar de voorlamp. De achterlamp werkt vaak op een baterij. Prima systeem. Geen onderhoud en geen weersinvloeden. Weinig kans op draadbreuk

Het batterijsysteem is een prima systeem. Geen of zeer weinig onderhoud. Zo nu en dan een batterijtje vervangen. Geen draden dus geen kans op draadbreuk. Geen weersinvloeden.

2)     Remsysteem

Voor elektrische fietsen zijn verschillende remsystemen beschikbaar. Voor wat betreft het onderhoud geniet eigenlijk 1 systeem de voorkeur: de rollerbrakes.

Er zijn fietsen met een remsysteem met remblokjes langs de velg, vaak V-brakes. Dit is een prima remsysteem qua capaciteit. Je hebt weinig kracht nodig om goed te kunnen remmen. Het grote nadeel is dat het een gevoelig systeem is. Zijn de blokjes uit balans afgesteld dan sleept 1 van de blokjes constant tegen de velg. Dit geeft op een witte broek lelijke vlekken doordat er dan constant slijtsel vanaf komt. Daarnaast is het onderhoud best behoorlijk. Smeren, afstellen en vervangen van blokjes moet met enige regelmaat worden gedaan. Dit systeem is voor de recreatief fietser niet mijn aanrader.

Op enkele modellen elektrische fietsen is een schijfremsysteem te vinden. Dit zijn prima remsystemen. Voor wat betreft onderhoud erg vriendelijk en meer dan genoeg remcapaciteit. U zult dit type remsysteem echter niet vaak tegenkomen.

De rollerbrakes zijn de opvolger van de trommelrem. Een gesloten onderhoudsvrij systeem met goede remkracht. Het systeem werkt met kogels welke de remblokken aandrukken. Het grote voordeel is dat re rollerbrakes betrouwbaar zijn, er is vrijwel geen onderhoud aan nodig en ze remmen ook met slecht weer omdat het een gesloten systeem is.

3)     Versnellingen

Bij elektrische fietsen zijn 2 typen versnelling aan te treffen op de verschillende modellen: een naafversnelling of een derailleurversnelling.

Het systeem met derailleur heeft eigenlijk 1 voordeel boven het naaf systeem. Je hebt een groter aantal versnellingen met een derailleur. Verder zijn er voor de recreatief fietser eigenlijk geen voordelen. Het is een open kettingsysteem. De ketting moet dus regelmatig schoongemaakt en ingevet worden. Hierbij loop je ook de kans dat tijdens het fietsen de broek langs de ketting gaat of er zelfs tussen komt te zitten. Resultaat een vieze of zelfs kapotte broek. De derailleur vergt ook meer onderhoud voor wat betreft het accuraat houden van het versnellingssysteem. De derailleur dient vaker afgesteld te worden om goed te blijven schakelen. Kortom meer onderhoud en last van de invloeden van buitenaf.

De naafversnelling, meestal van het merk Shimano uitgevoerd, is zeer onderhoudsvriendelijk. Het is een gesloten systeem waar je eigenlijk niets aan hoeft te doen. Natuurlijk kan het voorkomen dan de naaf even afgesteld moet worden om weer optimaal te schakelen, maar dit zal de fietser doorgaans niet eens merken met het schakelen. Je zal niet ineens een versnelling missen met overschakelen, waar je bij een derailleur wel eens raar op kan kijken. De naafversnelling is daarnaast een gesloten systeem met een  kettingkast er omheen. Nooit kettingen schoonmaken en invetten. En ook nooit een vieze of kapotte broek. Het enige nadeel van de naafversnelling is dat 8 stuks wel het maximum aantal versnelling is voor de naafversnelling waar een derailleursysteem zeker 27 versnellingen heeft. Echter doorgaans heb je er echt niet meer dan 8 nodig.

Voor de recreatieve fietser heeft de naafversnelling dan ook de voorkeur boven de derailleur versnelling.

Kopen elektrische fiets Tip 5: Wat zeggen andere gebruikers van de elektrische fiets?

Vergelijk verschillende elektrische fietsen, die al voldoen aan bovenstaande eisen. Vaak zijn er uitgebreide vergelijkingen gemaakt tussen de elektrische fietsenmerken. Daar komt ook bij dat niet alleen naar de droge specificaties wordt gekeken, maar ook naar het gebruiksoordeel. De Fietsersbond doet bijvoorbeeld elk jaar een vergelijking.

Wat vindt u van dit artikel? Laat het graag weten middels een reactie. Heeft u vragen of opmerkingen of wilt u laten weten hoe deze tips u hebben geholpen bij de aanschaf van uw elektrische fiets? Laat het graag weten via een reactie. Wij zijn erg benieuwd!

5 reacties op “5 tips bij het kopen van een elektrische fiets”

 1. Nic Robeerts schreef:

  uw aankoopadviezen voor elektrische fietsen zijn overzichtelijk en goed leesbaar. Een kleine aanvulling op het punt verlichting. De verlichting van onze fietsen werkt op de accu. Het voordeel hiervan is dat het licht ook brandt bij stilstand. Dit is prettig bij stilstaan voor verkeerslichten en vaak andere moeilijke plekken of het zoeken naar het sleutelgat e.d.

 2. C. De Graaf schreef:

  Duidelijke uitleg, hier kan ik iets mee!
  Ik ben het eens met de vorige opmerking over verlichting als je stilstaat. Heel veilig.

 3. F. van den Bosch schreef:

  Bedankt voor de uitleg. Is zeer waardevol. Voor wat betreft verlichting over de accu, dat heeft ook nadelen. Als je zonder accu bent of dat hij onderweg leeg is heb je geen verlichting meer…..

 4. noesch schreef:

  Heerlijk jullie uitleg, is al makkelijker te selecteren ! Bedankt !

 5. Wim van Dooren schreef:

  Ik mis bij het remsysteem een korte beoordeling van de hydraulische rem van Magura, terwijl die toch op vele plaatsen wordt genoemd.

Reageer op dit artikel